Έντεκα υποψηφιότητες, πέντε παλιοί και τέσσερις νέοι μνηστήρες, και μια μετωπική πολιτική σύγκρουση διαμορφώνουν το σκηνικό μέσα από το οποίο θα προκύψει το νέο – κατά τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά – τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Ads

Το πρώτο crash test, από το οποίο θα φανεί εάν οι 11 υποψήφιοι πληρούν τις προδιαγραφές για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, έχει αρχίσει από χθες το απόγευμα με την διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης η διαδικασία αποσφράγισης, παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων, διεκόπη χθες το βράδυ στις 10.30 και συνεχίζεται σήμερα, από τις 9 το πρωί.

Το επιχειρηματικό προφίλ, ωστόσο, των 11 υποψηφίων που κατέθεσαν φακέλους για τη συμμετοχή στη δημοπράτηση των αδειών δίνει ήδη την πρώτη εικόνα για το μεταξύ ποιων σχημάτων, συμφερόντων και, παλαιών και νέων, παικτών θα δοθεί η μάχη του επόμενου διμήνου για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Στους «11» βρίσκονται τα πέντε παλιά και γνωστά μεγάλα κανάλια, τέσσερα νέα επιχειρηματικά σχήματα με το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το καθένα και δύο μικρότερα, επίσης εν λειτουργία κανάλια – το «EPSILON TV» (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ του Φίλιππου Βρυώνη) και το CITY NEWS – ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ads

Οι 5 «παλαιοί» παίκτες

Οι 5 παλιοί γνώριμοι, με τη σειρά που κατέθεσαν τους φακέλους τους, είναι οι:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ (Όμιλος Γιάννη Αλαφούζου)
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL (συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ (Όμιλος Κυριακού)
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά)
  • ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος)

Η «ειδική περίπτωση» του Mega

Εκ των 5 αυτών παλαιών γνώριμων, η περίπτωση του Mega είναι εκείνη που έχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανάλογα με την έκβασή της, μπορεί σε πολλά επίπεδα να επηρεάσει την διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού χάρτη.

Ο φάκελος που κατατέθηκε από τον «Τηλέτυπο» δεν περιλαμβάνει τραπεζική ενημερότητα, όπως προβλέπεται ρητά από την προκήρυξη του διαγωνισμού, αλλά μια έγγραφη βεβαίωση με βάση την οποία η ενημερότητα θα δοθεί μόλις υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των μετόχων του καναλιού για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εν λόγω δεσμεύσεις περιλαμβάνονται και σε Μνημόνιο των μετόχων (MoU) που απεστάλη στις 4 πιστώτριες τράπεζες την περασμένη Παρασκευή. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι από την πλευρά των τραπεζών εξακολουθεί να υπάρχει έντονη διστακτικότητα και δυσπιστία και, εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα ποσά που έχουν υποσχεθεί οι παλαιοί (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης) και νέοι επενδυτές (Θεοχάρης Φιλιππόπουλος) του Τηλέτυπου, πολύ δύσκολα θα επέλθει απεμπλοκή, ώστε να μπορέσει η εταιρεία να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Οι 4 νέοι παίκτες

Το παιχνίδι, όμως, ανοίγει και αποκτά και νέα δεδομένα με τα 4 νέα – στον τηλεοπτικό χώρο – επιχειρηματικά σχήματα που δηλώνουν «παρών» στον διαγωνισμό.

Πρόκειται για τους:

  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Εταιρία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη)

Η εταιρία εκπροσωπείται από τον 38χρονο Αρτούρ Νταβιντιάν. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Dimera, έχει γεννηθεί στο Ροστόφ, είναι απόφοιτος  Oxford University και είναι στέλεχος των επιχειρήσεων Σαββίδη. Η επιρροή του Ιβάν Σαββίδη είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ΠΑΟΚ, ενώ είναι γνωστές και οι καλές σχέσεις του τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όσο και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα)

Ο Γιάννης Καλογρίτσας είναι γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πρώτη» και παλιού στελέχους του ΚΚΕ, που δραστηριοποιείτο και στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο Γιάννης Καλογρίτσας είναι μέτοχος και της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, ενώ το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες τον φέρουν να σχεδιάζει και την επανέκδοση της εφημερίδας «Πρώτη».

  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη)

Η εμπλοκή του προέδρου του Ολυμπιακού στον διαγωνισμό για τις άδειες είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο φάκελος που κατέθεσε είναι ιδιαίτερα «εντυπωσιακός».

  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (κυπριακών συμφερόντων – εκπροσωπείται από τρεις δικηγόρους)

Οι δικηγόροι που εμφανίζονται στο ΔΣ της «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» είναι οι  Φίλιππος Χατζηφιλίππου, Αθανάσιος Δάμης και Ναταλία Καλογέρη. Ως κύριος μέτοχος της μητρικής της «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος», που είναι η  S.N.P. Southeast Network Public Limited, με έδρα την Κύπρο, εμφανίζεται ο Νικόλαος Ντάβαρης με ποσοστό 99%. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Κυπριακού Χρηματιστηρίου στην Κύπρο και έχει ως αντικείμενο τη συμμετοχή στα ΜΜΕ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως έγραψε το typologies.gr, είναι ότι πρόσωπο με το ίδιο όνομα εμφανίζεται ως μέτοχος, με μικρό ποσοστό, και στην STAR Επενδυτική, συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει σενάρια για πιθανή προσπάθεια χρησιμοποίησης του Mega (όπου η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι επίσης βασικός μέτοχος) ως οχήματος για την κυπριακή εταιρεία, στην περίπτωση που η Τηλέτυπος δεν καταφέρει τελικά να μετάσχει στη δημοπράτηση των αδειών.