«Ευτελής προπαγάνδα», «διαστρέβλωση ιστορίας», «ύποπτος βομβαρδισμός», «πολιτισμική εισβολή»… είναι ορισμένες από τις βαρύγδουπες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους «πολέμιους» των – ομολογουμένως χαμηλής ποιότητας – τουρκικών σίριαλ που έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση. Η ανάγκη απαγόρευσής τους έχει αναχθεί σε «εθνικό ζήτημα», κατά κύριο λόγο από τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς στη χώρα, ενώ δεν λείπουν και οι συλλογές υπογραφών για την απόσυρσή τους! «Πάντα σε αυτόν τον τόπο είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες», σχολιάζει στο tvxs.gr η κριτικός τηλεόρασης, κ. Πόπη Διαμαντάκου.
 

Ads

Ήδη από την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση, τα τουρκικά σίριαλ αντιμετωπίστηκαν από τους επικριτές ως «εισβολή της τουρκικής κουλτούρας και γλώσσας». Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, απαγόρευσε στους βουλευτές του να τα παρακολουθούν, ενώ «απείλησε» ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας την παρέμβαση του ΕΣΡ. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Σίσσυ Αλιγιζάκη, χαρακτήρισε «τουλάχιστον ύποπτο τον «βομβαρδισμό» μας από τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, χωρίς μεταγλώττιση». Αλλά και ο Μίκης Θεωδοράκης, σε ανοικτή επιστολή, έκανε λόγο για «ευτελή προπαγάνδα» των τουρκικών σίριαλ και για «προκλητική» επιλογή των ελληνικών καναλιών να τα προβάλλουν.
 
Το ποτήρι της οργής όμως ξεχείλισε το νέο σίριαλ, που άρχισε να προβάλλεται προ ημερών από τον Antenna, ο «Σουλεϊμάν, ο Μεγαλοπρεπής». Στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκε μια αίτηση που καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν προκειμένου να αποσυρθεί «ο νεοθωμανικός Σουλεϊμάν», καθώς το εν λόγω σίριαλ παρουσιάζει «έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση».
 
Τα «σκοτεινά» αυτά σενάρια πίσω από την πληθώρα των τουρκικών σίριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση είναι εκτός πραγματικότητας για την κριτικό τηλεόρασης, κ. Πόπη Διαμαντάκου. Όπως τονίζει στο tvxs.gr, ο «βομβαρδισμός» μας από αυτά αποδίδεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους. «Είναι πάρα πολύ φτηνό όταν μπορείς με περίπου 15.000 δολάρια – ούτε καν ευρώ – να εξασφαλίσεις μια σειρά πολλών επεισοδίων. Για να γυριστεί ένα ελληνικό σίριαλ, το κάθε επεισόδιο κοστίζει πάνω από 50.000-60.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια σειρά όπως ήταν το «Νησί» κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
 
Ενώ επικρίνει και η ίδια τα σίριαλ αυτά, καθώς «είτε τούρκικα είτε λατινοαμερικάνικα σαπούνια, είναι μια τηλεόραση χαμηλής ποιότητας», την ίδια ώρα χαρακτηρίζει τα περί συγκέντρωσης υπογραφών για την απαγόρευσή τους ως «χαζά πράγματα». «Ο καθένας προβάλλει ότι θέλει. Στο κάτω κάτω της γραφής ας μην τα βλέπει το ελληνικό κοινό», τονίζει.
 
«Ξαφνικά δείχνουμε μια ευαισθησία και κάποια θέματα τέτοιας κατηγορίας: τα τούρκικα σίριαλ, η ιστορία για το 1821 με τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν. Δεν έχουμε ξεσηκωθεί σε αυτόν τον τόπο για άλλα και άλλα… Για τα βιβλία στα σχολεία, για τη μόρφωση που παίρνουν τα παιδιά μας, για το αν μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα ή αν δεν μαθαίνουν στο σχολείο. Η φτηνή τηλεόραση είναι πάντα φτηνή τηλεόραση. Για μένα αυτό έχει νόημα. Ξεσηκώνονται κάποιοι για λόγους ενός εθνικισμού – δεν θέλω να τον πω επικίνδυνο γιατί θα τους δώσω μεγάλη σημασία… λέω απλώς ότι είμαστε σε αυτόν τον τόπο ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες», σχολιάζει αναφορικά με τις αντιδράσεις.
 
Στο σημείο αυτό προχωρά και στην επισήμανση πως το επίμαχο σίριαλ, ο «Σουλεϊμάν», προκάλεσε αντιδράσεις και στην Τουρκία, όπου κρίθηκε ως «προσβλητικό». «Και οι Τούρκοι παθαίνουν αυτό το περίεργο εθνικιστικό παραλήρημα διότι η ερωμένη του Σουλεϊμάν, την οποία ερωτεύεται με πάθος, είναι Ορθόδοξη, όχι Ελληνίδα αλλά Ρωσίδα από την Κριμαία. Έξαλλοι γίνανε οι Τούρκοι εθνικιστές που δεν είναι Μουσουλμάνα του φοβερού Σουλεϊμάν, διότι ο Σουλεϊμάν ήταν ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Τουρκίας, ο μεγάλος κατακτητής της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
 
Για την κ. Διαμαντάκου, αυτό που έχει σημασία «αν είναι να ξεσηκωθούμε και να αποκτήσει συνείδηση το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, είναι να αντιδράσει σε οποιαδήποτε φτήνια του είδους».