Είναι εκεί στην ώρα του . 6.00 – 8.00 το απόγευμα . Ο Οδυσσέας Ιωάννου , ραδιοφωνικός παραγωγός , στιχουργός και συγγραφέας, έριξε άγκυρα στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6 που ήρθε να ξανά φέρει αέρα αληθινού ραδιοφώνου, μακριά από τη λογική των play lists , των κλισέ και των τσιτάτων.

Ads

Ο Ιωάννου απαντάει στις ερωτήσεις μας για το μέσο που καθόρισε τη ζωή του, τον τρόπο που ψάχνει το τραγούδι σήμερα και μας χαρίζει ένα νέο τετράστιχό του. Τη Δευτέρα θα είναι καλεσμένος της Τσσούλας Επτακοίλη στον Ιανό. Ακούστε το ραδιόφωνο 24/7 μέσα από το Tvxs.gr.

«Ραδιόφωνο ξανά»! Τί σημαίνει για σένα;

Θα έλεγα επιστροφή στο σπίτι- χρωστάω πολλά στο ραδιόφωνο- αν και σε αυτήν την γύρα των εφτά χρόνων που έκανα εκτός ραδιοφώνου, ανακάλυψα πως υπάρχουν κι άλλα σπίτια, ίσως όχι σαν το πατρικό, αλλά σπίτια για να περάσεις την ζωή σου από δω και πέρα.

Ads

Είσαι συνδεδεμένος χρόνια με το μέσο. Έχει συμβεί ποτέ να βαρεθείς;

Όταν κάνεις εκπομπές κάθε μέρα επί 22 χρόνια, έχεις υπάρξει σε όλες τις δυνατές συνθήκες και καταστάσεις, τόσο προσωπικές όσο και γενικότερες. Εκπομπές με υψηλό πυρετό, με μεγάλες στενοχώριες, ξέπνοος και εντελώς αδύναμος τόσο σωματικά όσο κυρίως ψυχολογικά. Η βαρεμάρα όμως δεν ήταν ποτέ μέσα στην παλέτα.

Η σκηνή ή ο ραδιοφωνικός αέρας είναι μεγαλύτερη έκθεση;

Βάσει αριθμών ο ραδιοφωνικός αέρας, αν και ποτέ δεν έχω στο μυαλό μου το πόσοι μπορεί να με ακούνε. Κάνω αυτό που είναι να κάνω ανεξάρτητα αν με ακούνε δέκα άνθρωποι ή πενήντα χιλιάδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ξεχνάω την ευθύνη που φέρει ο δημόσιος λόγος, αλλά αυτήν την ευθύνη την αισθάνεσαι ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακροατών. Τώρα όσον αφορά την σκηνή, το να μιλάς μπροστά σε 400 ή 2.000 θεατές στο θέατρο –κι όταν μάλιστα το κείμενο είναι δικό σου, άρα κρίνεσαι για όλα- είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω και δεν θέλω, προτιμώ να το ζω. Θα σου πω μόνο πως όταν αισθάνεσαι ότι περνάει αυτό που κάνεις δεν είσαι καθόλου εκτεθειμένος, αντιθέτως νιώθεις απίστευτη ασφάλεια.

Περισσότερο κουβαλάς μαζί σου παλιά αγαπημένα τραγούδια ή ψάχνεις νέα;

Θα έλεγα πως δεν είμαι πια ο κυνηγός που ήμουν στο ξεκίνημά μου. Περισσότερο τα καινούργια πράγματα περιμένω να έρθουν αυτά σε εμένα και όχι να πάω εγώ. Χαίρομαι ακόμη πολύ όταν ακούω όμορφα καινούργια τραγούδια αλλά η αναστάτωση δεν είναι η ίδια πια.

Το ίδιο τραγούδι σου γεννάει  διαφορετικές αφηγήσεις στον αέρα;

Βέβαια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προλογίσεις ένα τραγούδι, από τους πλέον προβλέψιμους έως τους πλέον αφαιρετικούς. Τα τραγούδια πολλές φορές λειτουργούν σαν τα ζώδια, έχει σημασία το τι είσαι έτοιμος να ακούσεις, το τι θέλεις να ακούσεις από ένα τραγούδι την δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου είναι πολλές τόσο οι προσεγγίσεις όσο και οι ερμηνείες. Από στενά «ακαδημαϊκές» μέχρι τελείως «σωματικές» όπως συνηθίζω να τις λέω.

Τί αγαπάς στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6;

Τους ανθρώπους του. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι που με έκανε να ξαναγυρίσω. Τελικά πάντα και παντού οι άνθρωποι μετράνε.

Τί είναι σήμερα στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του ίντερνετ  το ραδιόφωνο;

Μια φωνή που λέει ιστορίες και όμορφα τραγούδια. Το ραδιόφωνο είναι αφήγηση και η γοητεία του βρίσκεται στο ότι η σχέση είναι πάντα ένας με έναν. Ένας παραγωγός με έναν ακροατή. Όσοι και να σε ακούνε η σχέση είναι πάντα ένας με έναν, εκεί δηλαδή που έχει αξία και εκεί που κρινόμαστε όλοι μας για τα πάντα στη ζωή μας. Δεν γίνεται να ονειρεύεσαι μεγάλες επαναστάσεις και να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο όταν τα έχεις κάνει μαντάρα στην ζωή σου στις σχέσεις –παντός είδους- ένας με έναν.

Ακούς τις παλιές σου εκπομπές;

Όχι ποτέ. Οι μόνες φορές είναι αν πέσω στο αυτοκίνητο πάνω σε κάποια ηχογραφηένη εκπομπή μου, -από τις ελάχιστες που έχω κάνει- μπορεί να σταθώ για δέκα λεπτάκια, όχι περισσότερο. Όπως δεν έχω ακούσει  ποτέ στο σπίτι κάποιον δίσκο μου. Μόνο στο στούντιο λίγο πριν φύγει για χάραξη.

Ένας στίχος σου που δεν έχουμε ακούσει τραγουδισμένο ακόμα;

Κι αν κάτι ακόμα αντέχει και δεν πέθανε
Την δίψα με νερό να ξεγελάω
Η μάνα μου πού μ’ έβρισκε πού μ’ έχανε
Στη θάλασσα, μαζί της να μιλάω.