Με δράσεις κατά εφημερίδων ώστε να σταματήσει η «βλαπτική» δημοσίευση πληροφοριών από τον πρώην πράκτορα της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, απείλησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ads

 «Αν (οι εφημερίδες) δεν δείξουν κάποια κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής», δήλωσε στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε πως η εφημερίδα Guardian προχώρησε στη δημοσίευση βλαπτικού υλικού αφού είχε αρχικά συμφωνήσει να καταστρέψει άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Ο Κάμερον έκανε λόγο για εφημερίδες που «βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν την παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών της» και υποστήριξε πως υπό αυτές τις συνθήκες είναι «δυσκολότερο να παραμείνει η Βρετανία ασφαλής».

Σημειώνεται πως μέσω των εγγράφων που έφερε στο φως ο Σνόουντεν αποκαλύπτεται η στενή συνεργασία της  βρετανικής υπηρεσίας υποκλοπών GCJQ με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).  «Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω δικαστικές εντολές ή απαγορεύσεις έκδοσης ή άλλα σκληρότερα μέτρα. Πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερα να απευθυνθώ στην αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των εφημερίδων», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ads