Tαυτόχρονα η περισσότερο και η λιγότερο δημοφιλής προσωπικότητα για το 2011, αλλά αναμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς, ανακηρύχτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε διαδικτυακή δημοσκόπηση αναγνωστών του περιοδικού TIME.

Ads

Ο Ερντογάν έλαβε 122.928 ψήφους από τους αναγνώστες του περιοδικού ως η προσωπικότητα της χρονιάς με την μεγαλύτερη επιρροή. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταλαμβάνει ταυτόχρονα και την πρωτιά μεταξύ των αρνητικών ψήφων καθώς συνολικά 180.000 αναγνώστες τον καταψήφισαν. 

 

Παρόλα αυτά ο Ερντογάν κατάφερε να αφήσει δεύτερο τον άσσο της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος συγκέντρωσε 74.412 ψήφους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «99%» των πολιτών που πλήττεται από την υπερσυσσώρευση του πλούτου στο υπόλοιπο 1% του πληθυσμού, οι οποίοι εκπροσωπούνται από το κίνημα “Occupy”. 

Ads

 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η επιλογή των συντακτών του περιοδικού. 

 

Σύμφωνα με το TIME, το παράδοξο στη δημοσκόπηση των αναγνωστών του, ερμηνεύεται από διάφορες συντονισμένες καμπάνιες που εμφανίστηκαν σε τουρκικά site αλλά και μέσω αλυσιδωτών e-mail παρακινώντας τον κόσμο να ψηφίσει είτε υπέρ είτε κατά του Τούρκου πρωθυπουργού. 

 

Όπως αναφέρει, μάλιστα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένα από τα e-mails που κυκλοφορούσαν, προειδοποιούσε τους Τούρκους για τις συνέπειες της ανάδειξης του πρωθυπουργού τους ως πρόσωπο της χρονιάς.  «Ελπίζω να μπορείτε να φανταστείτε ποιες θα είναι οι συνέπειες της νίκης σε μια τέτοιου είδους δημοσκόπηση, ενός ανθρώπου που λαχταρά να γίνει Σουλτάνος. Με τη συμμετοχή σας στην δημοσκόπηση σας καλώ να μην επιτρέψετε αυτό το κλίμα να εξελιχθεί», τόνιζε το σχετικό e-mail.