Επτά εναντίον επτά και… δέκα εναντίον όλων: Σ’ αυτό το σκηνικό παραπέμπει ο νέος γύρος της, εμφύλιας πλέον, μάχης των μιντιαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες – ένας γύρος που ξεκινά από σήμερα με την υποβολή των ενστάσεων.

Ads

Στην πραγματικότητα, αύριο 30 Ιουλίου, λήγει η δεκαήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων που μπορούν να καταθέσουν όχι μόνον οι 7 που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αλλά και οι τρεις «κομμένοι», δηλαδή το MEGA,  η Dimera του Ιβάν Σαββίδη και η κυπριακή εταιρία Ανεξάρτητος Πάροχος που εκπροσωπείται από τον Νικόλα Ντάβαρη.

Ομως, στο πλαίσιο του σκληρού παιχνιδιού τακτικής που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι νυν και οι υποψήφιοι καναλάρχες, όλοι ανέμεναν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους κατά των ανταγωνιστών τους. Ως εκ τούτου και, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η βροχή των ενστάσεων αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα με το επόμενο 24ωρο να βρίσκει όλους – ή… περίπου όλους – εναντίον όλων.

Οι στόχοι και τα κίνητρα των ενστάσεων

Στην πράξη, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι αναμένεται κατάθεση ενστάσεων όχι μόνον από τους τρεις που κόπηκαν αλλά και από τους 7 που έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» της συμμετοχής στη δημοπρασία – δηλαδή ΣΚΑΪ, Star,  ΑΝΤ1,  Alpha,  E-TV (Βρυώνης), Χρήστο Καλογρίτσα και η Alter Ego  (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη).

Ads

Στόχος των 7 με τις ενστάσεις αυτές είναι αφ ενός να ανακόψουν την συμμετοχή στην δημοπρασία κάποιων εκ των ανταγωνιστών τους, και αφ’ ετέρου να καθυστερήσουν όσο μπορούν τη διαδικασία καθώς εκτιμάται ότι η εξέταση των ενστάσεων θα απαιτήσει χρόνο.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιμένει ότι η εξέταση των ενστάσεων είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε η τελική λίστα των υποψηφίων να ανακοινωθεί έως τις 10 Αυγούστου – ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας λόγω της πληθώρας των νομικών εγγράφων που πρέπει να μελετηθούν.

Θα αυξηθούν οι υποψήφιοι;

Σε αυτό το σκηνικό ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο αύξησης των «μνηστήρων» που θα πάρουν τελικά μέρος στη δημοπρασία.

Η εν λόγω αύξηση είναι πιθανό να προκύψει από την παράλληλη διαδικασία «θεραπείας» – που τρέχει ταυτόχρονα με εκείνη των ενστάσεων -, δηλαδή, την διόρθωση και συμπλήρωση των φακέλων που είχαν κριθεί ελλιπείς από την Επιτροπή Δεινέργειας του Διαγωνισμού και τους ορκωτούς λογιστές της Grant Thornton.

Ο φάκελος και η «θεραπεία» του MEGA

Ηδη, χθες έγινε προσπάθεια «θεραπείας» στον φάκελο του Mega – ο οποίος ήταν και ο ελιπέστερος όλων – με έναν από τους μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, την «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» συμφερόντων Μπόμπολα, να καταθέτει βεβαιωμένες τραπεζικές ενημερότητας, πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και το σύνολο των δανειακών της συμβάσεων.
Παρά τα συμπληρωματικά αυτά δικαιολογητικά, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος του MEGA παραμένει προβληματικός και πηγές της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τόνιζαν χθες το βράδυ πως η εταιρία δεν έχει καταθέσει φορολογική ενημερότητα.

«Παράθυρο» για Σαββίδη

Αντιθέτως, ενισχυμένες πιθανότητες σε σχέση με το MEGA για να περάσει στην επόμενη φάση φέρεται να έχει η Dimera, η εταιρία του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Ο φάκελος της Dimera κόπηκε στην πρώτη φάση επειδή οι οικονομικές καταστάσεις του 2015 δεν ήταν βεβαιωμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό λογιστή, η πλευρά Σαββίδη ωστόσο επικαλείται τυπική διαδικασία που σχετίζεται και με την νομοθεσία της Κύπρου όπου εδρεύει η εταιρία.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι ο Γενικός Γραμματέας Εμημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος έχει εξ αρχής αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «θεραπείας» σε κάποιους ελλιπείς φακέλους, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πιθανό ο Ιβάν Σαββίδης να μπει τελικά στην δημοπρασία και ο αριθμός των τελικών υποψηφίων να ανέβει στους 8.

Ο τελικός αριθμός των αδειών

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν εν τέλει θα αυξηθεί και ο αριθμός των αδειών από τις 4 στις 5. Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι άδειες – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – θα είναι μόνον τέσσερις, παρά το νέο κύμα φιλολογίας περί αύξησής τους πυροδότησε το αίτημα προς το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλορεντίας για «οριστική εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».

«Ο αριθμός των αδειών καθορίστηκε σε τέσσερις, με τροπολογία τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» ήταν η απάντηση που έδωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης μετά τον θόρυβο χαρακτηρίζοντας ως «συνήθη διοικητική πράξη» το αίτημα για «οριστική εμπειρογνωμοσύνη» προς το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.