Σε κεντρικό τους άρθρο οι New York Times εκφράζουν τον φόβο ότι η ελευθερία του Τύπου στην Βρετανία απειλείται. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται η αμερικανική εφημερίδα βλέποντας τις εξελίξεις γύρω από τον βρετανικό Guardian κατόπιν των αποκαλυπτικών δημοσιεύσεων για τις παρακολουθήσεις της NSA βασισμένων στα αρχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν

Ads

Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Όλο το άρθρο των New York Times

Υπόλογη βρίσκεται η εφημερίδα Guardian στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την δημοσίευση των πληροφοριών του Έντουαρντ Σνόουντεν που σχετίζονταν με τις υποκλοπές των βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών.

Ads

Η Βρετανία έχει μια μακρά παράδοση όσον αφορά την προάσπιση ενός ελεύθερου και αποκαλυπτικού τύπου. Ωστόσο η ελευθεροτυπία, που αποτελεί την πιο βασική αρχή της δημοκρατίας απειλείται έντονα από την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Αστυνομικές Αρχές ενδέχεται να ασκήσουν δίωξη σε βάρος της εφημερίδας, λόγω της δημοσίευσης πληροφοριών που βασίζονται σε αρχεία του Εθνικού Οργανισμού Ασφάλειας, που διέρρευσαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α, η Βρετανία δεν έχει ένα συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο, το οποίο να εγγυάται την ελευθερία του τύπου, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να εκμεταλλεύεται αυτό το νομοθετικό κοινό με στόχο τον εκφοβισμό της εφημερίδας. Οι New York Times έχουν δημοσιεύσει αντίστοιχο υλικό, υποστηρίζοντας ότι το κοινό έχει κάθε δικαίωμα να ενδιαφέρεται να μάθει για την ανεξέλεγκτη κατασκοπεία των ιδιωτικών συζητήσεων. Εντούτοις παρόμοιο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και το βρετανικό κοινό.

Στις Η.Π.Α κάποια μέλη του Κογκρέσου ασκούν πιέσεις για την επιβολή ισχυρότερων μέτρων κατά των αδικαιολόγητων υποκλοπών. Βρετανοί βουλευτές υπεκφεύγουν να κάνουν σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν στενή συνεργασία με την N.S.A, ενώ αρκούνται στο να ασκούν διώξεις εναντίον της Guardian.

Ο Άλαν Ρούσμπριγκερ, ο εκδότης της εφημερίδας έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τη εσωτερική διαδικασία λήψης των αποφάσεων της εφημερίδας, που οδήγησε στην δημοσίευση των πληροφοριών του Σνόουντεν.

Μέλη του Κοινοβουλίου έχουν επίσης ζητήσει πληροφορίες αναφορικά με την απόφαση της εφημερίδας να δώσει τις πληροφορίες αυτές σε άλλους δημοσιογράφους, όπως αυτούς των Times, κάτι που δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται στις υποθέσεις του Κοινοβουλίου. Στο μεσοδιάστημα, οι αξιωματικοί της Scotland Yard επιδιώκουν τη διεξαγωγή της έρευνας σε σχέση με τη δράση της Guardian για τις διαρροές του Σνόουντεν.

Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις απειλούν την ικανότητα των Βρετανών δημοσιογράφων να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Ο βρετανικός τύπος δεν απολαμβάνει εδώ και καιρό τις ελευθερίες που έχει ο αμερικανικός τύπος. Η βρετανική κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι εμπλέκεται ενεργά στη δουλειά των δημοσιογράφων, περισσότερο σε σχέση με την γερμανική, η οποία δεν επενέβη όταν η Der Spiegel δημοσίευσε υλικό από τις πληροφορίες του Σνόουντεν.

Η παγκόσμια συζήτηση, η οποία γίνεται γύρω από την υποκλοπή των ιδιωτικών συζητήσεων από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην Guardian. Σε μια ελεύθερη κοινωνία η αποκάλυψη της αλήθειας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο ποινικής δίωξης.