Έναν ισάξιο αντίπαλο φαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει το facebook, καθώς το νέο κοινωνικό δίκτυο Ello κερδίζει έδαφος σε δημοφιλία δεχόμενο  31.000 αιτήσεις συμμετοχής την ώρα. Το Ello χαρακτηρίζεταιήδη ως «αντι-Facebook» και αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στον Μαρκ Ζούκεμπεργκ.

Ads

Με πολλούς χρήστες του facebook να έχουν ήδη κουραστεί από τη συνεχή «εισβολή» διαφημίσεων στο χρονολόγιο τους, αλλά και με το γεγονός της χαοτικής διεύρυνσης του δημοφιλούς δικτύου, το Ello ποντάρει στα «αντι-facebook» χαρακτηριστικά του μη δεχόμενο διαφημίσεις, κρατώντας ένα οικογενειακό κλίμα αφού τα μέλη του είναι περιορισμένα και κυρίως αρνούμενο να πουλήσει προσωπικά δεδομένα προκειμένου να διασφαλίσει τους χρήστες του.

Η ιδέα για το νέο κοινωνικό δίκτυο γεννήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Πολ Μπούντνιτζ, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι ήθελε ένα πιο κλειστό χώρο διαδικτυακής συνάντησης για εκείνον και τους 90 περίπου στενούς του φίλους.

Σύντομα, ο Μπούντνιτζ κατάλαβε τις δυνατότητες που ένα τέτοιο δίκτυο έχει κι έτσι έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτικές εταιρείες, στις 7 Αυγούστου άνοιξε τις «πόρτες» του διαδικτυακού του σπιτιού και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή κάθε υποψήφιου μέλους – χρήστη γίνεται επιλεκτικά μόνο μετά από πρόκληση και οι προσκλήσεις πουλιούνται μέχρι και στο Ebay! Για την χρηματοδότηση της διεύρυνσής του, ο ιδρυτής του Ello είπε ότι «όπως ένα κατάστημα εφαρμογών (apps), σκοπεύουμε να πουλάμε την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες για λίγα μόνο δολάρια». Όποιος χρήστης θέλει αυτές τις έξτρα δυνατότητες, μπορεί ήδη να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στην ιστοσελίδα του δικτύου.

Ads

Μερικοί αναλυτές εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει η ιδέα να χρεώνονται μικροπληρωμές για ορισμένες υπηρεσίες του δικτύου σε όποιον θέλει να τις αξιοποιήσει, καθώς τα εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα, που κέρδισαν το στοίχημα της δημοφιλίας, όπως το Pinterest και το Instagram, έχουν γίνει δημοφιλή, επειδή είναι τελείως δωρεάν.

Προς το παρόν πάντως οι χρήστες δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο Ello (https://ello.co), ακόμα και αν χρειαστεί να δώσουν και το περίσσευμα από την τσέπη τους.