Πετρελαϊκές, πολυεθνικές, εταιρείες παροχής ρεύματος, μετρό, βιομηχανίες, εφοπλιστικοί οργανισμοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία ως τη Μόσχα και η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκονται στο στόχαστρο σφοδρής κυβερνοεπίθεσης από το απόγευμα της Τρίτης.

Ads

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Πάβλο Ροζένκο, ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία που έδειχνε μια μαυρισμένη οθόνη υπολογιστή και έγραψε ότι το κεντρικό σύστημα υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει. Ήδη από τα τέλη του 2016 είχαν διαπιστωθεί προσπάθειες να χτυπηθούν κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας ή το σύστημα ηλεκτροδότησής της, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητήσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά κυβερνοεπιθέσεων. 

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως αν και χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διεκπεραιώσει τραπεζικές κινήσεις, οι αμυντικές υποδομές της λειτούργησαν σωστά και εμφανίζεται βέβαιη ότι δεν έχουν υπάρξει υποκλοπές. Τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας ηλεκτροδότησης, Ukrenergo, ανακοινώθηκε πως επίσης χτυπήθηαν σοβαρά αλλά αυτό δεν επηρέασε την παροχή ρεύματος. 

Όμως η επίθεση δεν περιορίστηκε στα ουκρανικά γεωγραφικά σύνορα. Εταιρείες από όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την ολλανδική εφοπλιστική εταιρεία Moller-Maersk σημειώθηκε ότι επλήγησαν όλα τα παραρτήματά της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν χτυπήματα σε 17 τερματικούς λιμενικούς σταθμούς της. 

Ads

Στο επίκεντρο της επίθεσης έχουν βρεθεί επίσης, ανάμεσα σε άλλες, η βρετανική πολυεθνική διαφημιστική WPP, η γαλλική Saint- Gobain, η ρωσική πετρελαϊκή και εξορυκτική Evraz & Rosneft.

Ένα μήνα σχεδόν μετά την κυβερνοεπίθεση WannaCry, που χτύπησε 230.000 υπολογιστές σε 150 χώρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα επίθεση πρόκειται για ιό που ζητά επίσης λύτρα και ακούει στο όνομα Petya. Οι ίδιοι ειδικοί σχολίασαν στο BBC πως το περασμένο διάστημα είχαν βρει να πωλείται online αυτό το κακόβουλο λογισμικό για 30 ευρώ! Επίσης, η μέχρι στιγμής διαπίστωση είναι ότι ο ιός διακινείται μέσα από τα ίδια “παραθυράκια” ασφαλείας των Windows, που είχε διακινηθεί και η επίθεση του WannaCry. Tα χτυπήματα είναι μέχρι στιγμής λιγότερα σε αριθμό καθώς πολλοί έσπευσαν το τελευταίο διάστημα να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους.