Tην σαφή πολιτική στροφή του συγκροτήματος Λαμπράκη στον «φιλελεύθερο πόλο του αστικού συστήματος» που σημαίνει στην Κεντροδεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη νέα εποχή του ΔΟΛ επιβεβαίωσε ο Γιάννης Πρετεντέρης με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». 

Ads

Είχαν προηγηθεί βέβαια η θερμή υποδοχή και τα ενθουσιώδη σχόλια του αρθρογράφου για την απόκτηση του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά το νέο του άρθρο βεβαιώνει το ρόλο του υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την πλεύση του ιστορικού συγκροτήματος που εγκαταλείπει οριστικά τον πολιτικό χώρο του Κέντρου και τη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη για το φιλελεύθερο χώρο και μάλιστα σε θέση μάχης, αφού όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Η Αριστερά και «ο φιλελεύθερος πόλος του αστικού συστήματος» είναι πάντοτε και εξ ορισμού αντίπαλοι. Με σεβασμό, με εκτίμηση, με ένταση, με ανοχή, με διάλογο, αλλά αντίπαλοι. Αυτήν την «ειρηνική συνύπαρξη» διέρρηξε πρώτη η Αριστερά την περίοδο μετά το Μνημόνιο. Τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως ο Οργανισμός και το Mega, αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα, περίπου ως αντίπαλο κόμμα».

Εκτός όμως από τον Γιάννη Πρετεντέρη που δίνει τη γραμμή, δηλώνοντας «Ο «φιλελεύθερος πόλος του αστικού συστήματος» επέζησε από δύο εμφύλιες διαμάχες, έναν παγκόσμιο πόλεμο, δύο δικτατορίες και αναρίθμητες κυβερνήσεις, κλονίστηκε, άντεξε και θα κυριαρχήσει ξανά», πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή Μαρινάκη φαίνεται πως θα έχει και ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος μάλιστα ήταν από εκείνους που μετακόμισαν στην «Ελευθερία του Τύπου», αφήνοντας πίσω του τα «Νέα».

Παπαχρήστος και Πρετεντέρης λοιπόν «φωτογραφίζονται» ως το νέο ισχυρό δίδυμο στον ΔΟΛ, που θα αναλάβει τη διοίκηση και θα ολοκληρώσει την ιδεολογική στροφή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού, η οποία είχε ξεκινήσει από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά.

Ads