Με «Φάντασμα των Χριστουγέννων» παρομοιάζει την Ελλάδα σημερινό άρθρο της αμερικανικής Wall Street Journal, κάνοντας εκτενή αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, στον απόηχο τόσο της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του χθεσινού «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), το οποίο άγγιξε χαμηλό 27ετίας. Αποκάλυψη του Bloomberg: Ο αντιπρόεδρος του Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Μίκαελ Φουκς, είχε ενημερωθεί από τον Αντώνη Σαμαρά για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήδη από το βράδυ της Δευτέρας.

Ads

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Φουκς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες Τρίτη στην Κολονία αποκάλυψε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τον είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για τις προθέσεις του μια μέρα νωρίτερα και επισήμανε: «Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι θα πρέπει να εγκαθιδρύσει την πολιτική διαφάνεια στην Ελλάδα. Είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο, το οποίο πήρε ο Σαμαράς και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση. Οι πιθανότητες να πετύχει είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ο Σαμαράς ξέρει τι κάνει».

«Για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», γράφει η WSJ. Κατά τα λοιπά, το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην επερχόμενη «μονομαχία» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές, μονοπωλούν τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Για το στοίχημα που έβαλε ο Αντώνης Σαμαράς, επιταχύνοντας τις διεργασίες για την προεδρική εκλογή κάνει λόγο το Reuters, με τον αρθρογράφο του να επισημαίνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον αλλά και αυτό της κουρασμένης χώρας του σε ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να παιχτεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες».  Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι την επιλογή του Σταύρου Δήμο για τον προεδρικό θώκο «κι ενώ οι επτά από αυτούς δεν έχουν ενταχθεί στις τάξεις των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών».

Ads

«Η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει 71 έδρες, προσπαθεί να προσεταιριστεί τόσο τους βουλευτές της μικρής Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και τους αντίστοιχους του δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων», επισημαίνει – μεταξύ άλλων – το Reuters.

Σε αντίστοιχα κείμενά τους, τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg αναφέρονται στο αρνητικό κλείσιμο των ασιατικών αγορών, με το «δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να κλείνει σε χαμηλό δύο εβδομάδων με φόντο την ανησυχία για την Ελλάδα και το ισχυρό γιεν».

Στη «βουτιά» της ελληνικής χρηματαγοράς. αναφέρεται η γαλλική «Le Monde», υπογραμμίζοντας ότι «το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 12,78% την επαύριον της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ορίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου και όχι για τις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί». Και συνεχίζει το άρθρο, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί φόβο στους επενδυτές για ένα πολιτικό αδιέξοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur, σε άρθρο του οποίου σημειώνεται πως «Η Ελλάδα και οι αγορές της βρέθηκαν προ εκπλήξεων μετά την ανακοίνωση μιας προαναγγελθείσας προεδρικής εκλογής». Γίνεται λόγος για τη «βίαια αντίδραση των αγορών μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης με ορατό τον κίνδυνο ενός άτακτου ξηλώματος ως προς τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν στοιχίσει ακριβά στον ελληνικό λαό».

Ταυτόχρονα, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στη δυσκολία που θα υπάρξει αναφορικά με την προεδρική εκλογή, εκτιμώντας πως «είναι σχεδόν αδύνατο να εκλεγεί Πρόεδρος στους πρώτους δύο γύρους, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός των Συντηρητικών και των Σοσιαλιστών με τις 155 έδρες δεν φτάνει, αφού απαιτείται μια πλειοψηφία δύο τρίτων, ήτοι 200 βουλευτές».

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές, αφού η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές».

Η Rheinische Post επιγράφει το δικό της άρθρο με τον τίτλο « Ο Σαμαράς διακινδυνεύει τη δύναμή του». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ κακή εικόνα ως χώρα χρεοκοπημένη με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν οι επενδυτές. Επίσης υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του Τσίπρα σε περίπτωση που κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αύξηση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ της κρίσης. «Το χάος στις σχέσεις με τους δανειστές είναι προδιαγεγραμμένο σύμφωνα με διπλωμάτες», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το σχόλιό της στον νέο ισοσκελισμένο ελληνικό προϋπολογισμό με την επισήμανση ότι παρά τη διαμάχη και τις αμφιβολίες για το κατά πόσο όντως είναι όντως ισοσκελισμένος, δεν θα πρέπει να συγκαλύπτειται το ότι η χώρα έχει κάνει βήματα προόδου. «Ακόμη και μια τρύπα χρέους 2 ή 3% (…) είναι πολύ πιο ανεκτή από τον ελληνικό τρόπο υπολογισμού των αριθμών (…) Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης θα επιτρέψει τελικά στους Έλληνες να επιστρέψουν στις αγορές, κι αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει τις πιέσεις προς την πολιτική τάξη, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις χώρες των δανειστών, των οποίων οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν στην κοινή τους γνώμη άλλο ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σωτηρίας», σημειώνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, η εφημερίδα Westfallen του Μπίλεφελντ στέκεται στη διαφορά μεταχείρισης της Γαλλίας και της Ιταλίας από τη μια πλευρά και της Ελλάδας από την άλλη, όπως προέκυψε χθες στο Eurogroup. Και συνεχίζει: «Μπορεί κανείς να προβάλει το επιχείρημα ότι η Αθήνα έσερνε για καιρό από τη μύτη τους εταίρους της με παραποιημένα στοιχεία, αλλά οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι η μεταρρυθμιστική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των άλλων κρατών του ευρώ.

Στην κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέρεται και ο ιταλικός Τύπος. Η εφημερίδα La Stampa γράφει: «Η Ελλάδα προς τις κάλπες, το χρηματιστήριο καταρρέει», με τον συντάκτη του άρθρου να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Ο ασθενής της Ευρώπης έχει και πάλι πυρετό και αυτές τις ώρες το θερμόμετρο χτυπάει ‘κόκκινο’». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην πολιτική κρίση που σοβεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ανακοίνωση της Merrill Lynch, η οποία έκανε λόγο για «ελληνική τραγωδία».

«Στην Ελλάδα ο Σαμαράς παίζει τα ρέστα του, αλλά ρισκάρει να έχει το ίδιο τέλος με τον Παπανδρέου», γράφει η εφημερίδα Il Sole 24 Ore, κάνοντας εκτενή αναφορά στη δίμηνη παράταση του μνημονίου που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και στην επίσπευση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πλέον το μόνο που μένει στον Τσίπρα είναι να ακολουθήσει την ίδια μακιαβελική πολιτική του Σαμαρά, για να τον αποκαθηλώσει και να τον εγκαταστήσει στην διακυβέρνηση της χώρας. Εάν ο Τσίπρας αναλάμβανε τη διακυβέρνηση, θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο ριζοσπαστικός απ’όσο εμφανίζεται σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Είναι πιθανό, αλλά παραμένει το γεγονός ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος εξακολουθεί να σκηνοθετεί μια κωμωδία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία».