Η Κίνα έβαλε διαδικτυακό «λουκέτο» σε πάνω από 4.000 ιστοσελίδες και online λογαριασμούς, στο πλαίσιο μιας νέας τρίμηνης εκστρατείας των αρχών ενάντια στο «επιβλαβές» περιεχόμενο στο Ίντερνετ.

Ads

Οι ιστοσελίδες που έκλεισαν οι κινεζικές Αρχές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Σινχουά, διέσπειραν «απρεπείς αξίες, αισχρότητες και χυδαιότητες» ή παραβίαζαν τη νομοθεσία περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Φαίνεται πως στόχος έγιναν και διαδικτυακοί τόποι από όπου μπορούσαν οι χρήστες να «κατεβάσουν» δωρεάν online βιβλία.

Τέτοιου είδους κρατικές παρεμβάσεις δεν είναι ασυνήθιστες στο κινεζικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Κίνα ασκεί στενή εποπτεία στο Ίντερνετ, ενάντια σε παράνομες δραστηριότητες, πορνογραφία, τυχερά παιγνίδια, θρησκευτικό προσηλυτισμό, εξάπλωση φημών κ.α.

Τον Αύγουστο είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως η Google σχεδιάζει μια ειδική, λογοκριμένη υπηρεσία της για την Κίνα, που θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες, συμβαδίζοντας με την τοπική νομοθεσία. H Google δεν προέβη σε σχόλια, ωστόσο εκατοντάδες εργαζόμενοί της διαμαρτυρήθηκαν, εκφράζοντας την επιθυμία τους για διαφάνεια. «Οι εργαζόμενοι της Google πρέπει να ξέρουμε τι φτιάχνουμε» αναφερόταν σε σχετική επιστολή.

Ads