Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο TechCrunch πως η ιδέα πίσω από το κουμπί αυτό είναι η δημιουργία ενός εύκολου τρόπου να υποδεικνύουν οι χρήστες του δικτύου ότι ένα δίκτυο είναι ακατάλληλο, αγενές ή παραπλανητικό.

Ads

«Δεν δοκιμάζουμε ένα κουμπί “dislike” (“δεν μου αρέσει”). Διερευνούμε ένα χαρακτηριστικό για να μπορούν οι χρήστες να μας δίνουν feedback σχετικά με τα σχόλια σε δημόσιες σελίδες. Αυτό είναι σε εξέλιξη μόνο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων στις ΗΠΑ», σημειώνεται από πλευράς Facebook. 

Όταν ο χρήστης πατά το «downvote button», τότε το σχόλιο στο οποίο το πάτησε κρύβεται και του παρατίθεται μια σειρά επιλογών αναφοράς, όπως «προσβλητικό», «παραπλανητικό» και «εκτός θέματος». Στην πρώτη περίπτωση το facebook θα καταλαβαίνει ότι το σχόλιο είναι επιθετικό, στη δεύτερη «fake news» και στην τρίτη απλώς άσχετο. 

Σύμφωνα με το Facebook, πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη δοκιμή η οποία δεν επηρεάζει το ranking του σχολίου, της ανάρτησης ή της σελίδας. Είναι feedback για το Facebook και δεν θα φαίνεται δημόσια πόσες «αρνητικές ψήφους/ καταψηφίσεις» έχει ένα σχόλιο. 

Ads

Η δοκιμή είναι σε εξέλιξη για το 5% των χρηστών Android στις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν τη ρύθμιση γλώσσας στα αγγλικά. Το κουμπί εμφανίζεται μόνο σε αναρτήσεις σε δημόσιες σελίδες, όχι σε αναρτήσεις από ομάδες, δημόσια πρόσωπα ή χρήστες.