Ερωτήματα έχει εγείρει η εμφάνιση στο Διαδίκτυο την προηγούμενη Κυριακή του Khelafabook, ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, η δημιουργία του οποίου αποδίδεται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στις διαγραφές λογαριασμών τους από το Facebook και το Twitter.

Ads

To Khelafabook (5elafabook) πήρε το όνομά του από την αραβική λέξη Κελάφα που σημαίνει «Χαλιφάτο», και βρέθηκε στον διαδικτυακό αέρα για λίγες μόλις ώρες, αφού τη Δευτέρα το site εξαφανίστηκε από τον Κυβερνοχώρο, αφήνοντας αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον επρόκειτο για ένα γνήσιο πρότζεκτ του Ισλαμικού Κράτους ή για ένα διαφημιστικό κόλπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον βρετανικό Independent, η εγγραφή του site έγινε στον αμερικανικό διαδικτυακό πάροχο GoDaddy, υπό το όνομα «Αμπού Μουσάμπ», με χώρα προέλευσης την Αίγυπτο αλλά ως τόπο κατοικίας τη «Μοσούλη του Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο, το Khelafabook τέθηκε πολύ γρήγορα εκτός λειτουργίας, έπειτα από επίθεση της κολλεκτίβας χάκερ των Anonymous.

image

Ads

Το γεγονός ότι η ιστοσελίδα στήθηκε σε έναν κοινά διαμοιραζόμενο πάροχο φιλοξενίας ιστοτόπων, ο οποίος δεν είναι κατασκευασμένος για μαζική κίνηση επισκεπτών και δεν διαθέτει πρότυπα ασφαλείας, εξέγειρε υποψίες ότι το «5elafabook» ενδεχομένως να επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο.

Η εμφάνιση του «τζιχαντιστικού Facebook» προκάλεσε ποικίλλα σχόλια και στο Twitter. «Είναι καλύτερο από το Facebook επειδή έχει λιγότερα αιτήματα για παιχνίδια, λιγότερες selfies και καθόλου ζευγάρια», έγραψε ένας χρήστης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Brooking, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών των υποστηρικτών του IS στο Twitter – προτού αυτοί απαγορευτούν – κυμαινόταν μεταξύ 46.000 και 90.000.