Την κριτική που δέχθηκε για τον σχεδιασμό του όσον αφόρα τους εργαζομένους των καναλιών που δεν πήραν άδεια αντέκρουσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι η πρόταση που έκανε για τα site δεν ήταν τύπου Μαρίας Αντουανέτας. 

Ads

Τόνισε ότι η πρόταση συζητήθηκε με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα και που η ουσία της ήταν να υπάρχει επιδότηση της θέσης εργασίας, ώστε κανένας να μην είναι άνεργος.

«Πώς αυτό μεταφράστηκε στα μέσα;», πρόσθεσε, «ότι είναι τάχα πρόταση του υπουργείου Εργασίας, τύπου Μαρίας Αντουανέτας, αν δεν έχετε δουλειά, να ανοίξετε site. Περί του αντιθέτου πρόκειται». 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη θέση δουλειάς τους στα κανάλια αυτά, θα είναι μικρός, «επειδή υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα των ιδιοκτητών των μέσων που δεν πήραν άδεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με άλλο τρόπο (web ή συνδρομητικό)».

Ads

«Ένας άνθρωπος, όμως να μείνει άνεργος στην κατάσταση αυτή της ζούγκλας που υπάρχει στα μέσα, μας απασχολεί», σημείωσε, «γιατί φαίνεται από τις στατιστικές ότι, πριν από την κρίση, 4.000 άνθρωποι δούλευαν στον χώρο αυτό και, τώρα, έχουν περιοριστεί σε 2.600». 

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι προτάθηκε κάτι πάρα πολύ απλό «να χρησιμοποιηθεί το επίδομα ανεργίας ως “επιταγή επανένταξης”». Υπογράμμισε δε ότι ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή, αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Εγώ», συνέχισε, «δεν θέλω να ενισχύσω την εργασιακή ζούγκλα, γι’ αυτό βάζω δύο υποχρεωτικούς πήχεις: Ο ένας είναι ο σεβασμός στη συλλογική σύμβαση εργασίας, γιατί υπάρχουν κανάλια που πληρώνουν δημοσιογράφους με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Δεν είναι σωστό αυτό να γίνεται. Και το δεύτερο είναι ότι εμείς στην κυβέρνηση δεν θέλουμε να δώσουμε δουλειά σε ορισμένους ανθρώπους και να χάσουν τη δουλειά τους άλλοι, αυτό είναι παράλογο». 

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι το μαύρο στην ΕΡΤ είναι εντελώς διαφορετικό από την κατάσταση σήμερα. «Τότε ήταν παραβίαση της νομιμότητας, γιατί από το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, το έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τα κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδεια», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «προϋπόθεση, για να λειτουργεί ο οποιοσδήποτε, είναι να έχει άδεια. Προϋπόθεση για κάθε απασχόληση είναι η νομιμότητα».

Ερωτηθείς για τα συνδικάτα, ο υπουργός απάντησε: «Εμείς θέλουμε τα συνδικάτα να είναι δυνατά και να διαμαρτύρονται όπου νομίζουν ότι η εξουσία τα αδικεί. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν ανησυχώ για κάτι, δεν είναι για την παρουσία των συνδικάτων στη ΔΕΘ. Είναι για την πολύ αδύναμη εκπροσώπηση εργαζομένων που εξασφαλίζουν τα σημερινά συνδικάτα».