«Το καλύτερο λογισμικό για ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους», τόνισε στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Ads

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισήμανε ότι «η ασφαλής πλοήγηση στο Internet απαιτεί την καλλιέργεια σχετικής κουλτούρας με προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης όχι μόνο των παιδιών που είναι ευάλωτη ομάδα αλλά επίσης γονέων και εκπαιδευτικών».

Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου είπε ότι στόχος είναι η πρόληψη και η ενημέρωση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί με τις επισκέψεις σε σχολεία. Πέρυσι ενημερώθηκαν σε όλη την επικράτεια περίπου 30.000 μαθητές και γονείς. Εφέτος θα ενημερώσουμε περισσότερα από 50.000 παιδιά».

Ο ίδιος σχολίασε πόσο σπουδαία είναι η επικοινωνία και ο διάλογος της υπηρεσίας με τα παιδιά, προκειμένου «να έχουμε σαφή εικόνα για τη σχέση τους με το διαδίκτυο» και τόνισε ότι «οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο και οι γονείς πρέπει να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, τους δασκάλους, τους καθηγητές».

Ads

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε ότι πρέπει τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και να κάθονται λιγότερο από μία ώρα καθημερινά μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών, των smartphonesκαι των tablets, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά εθισμού.

Οι ομάδες ενημέρωσης της ελληνικής αστυνομίας ήδη επισκέφθηκαν την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το Γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο της Πέλλας, το δεύτερο δημοτικό σχολείο Σκύδρας, το δεύτερο γυμνάσιο της Έδεσσας και άλλες πόλεις της χώρας προκειμένου να ενημερώνουν τις κοινωνίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, υπενθύμισε τις εναλλακτικές δυνατότητες επικοινωνίας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11188 και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της αστυνομίας στο facebook και στο Instagram.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ