Η επόμενη ημέρα μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βρίσκει την Ισπανία να ζει σε ρυθμούς Podemos και Ciudadanos, με τις εφημερίδες της χώρας να μιλούν για «βαθιά αλλαγή» και «βαριά ήττα του Λαϊκού Κόμματος αλλά και των Σοσιαλιστών».

Ads

Η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP». Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για «δυναμική εισβολή του αριστερού Podemos (σ.σ. Μπορούμε) αλλά και την «αξιοσημείωτη άνοδο του κεντροδεξιού Ciudadanos (σ.σ. Πολίτες).

«Οι ‘αγανακτισμένοι’, το κίνημα που γεννήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου λόγω της κρίσης, το οποίο υποστηρίζεται από το Podemos, είναι σε θέση να κερδίσουν τα δημαρχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αριστεράς, σε μια ιστορική αλλαγή έπειτα από 24 χρόνια που οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα», σημειώνει – μεταξύ άλλων – η El Mundo.

Διαβάστε σχετικά:

Αναφορικά με την ήττα του Λαϊκού Κόμματος, η εφημερίδα αναφέρει ότι επείγει η διοργάνωση ενός έκτακτου συνεδρίου και σημειώνει: «Το κόμμα διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης. Αν και παραμένει πρώτη δύναμη στη χώρα, το πισωγύρισμα που υπέστη οφείλεται στην έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα αυτό ανταποκρίθηκε στην δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς».

Ads

Παράλληλα, η εφημερίδα κρίνει ότι το PSOE παρουσιάζει «μία μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει την διοίκηση σε επιπλέον έξι περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos», το κόμμα που επιβεβαίωσε στις εκλογές αυτές «την δυναμική του εισβολή» στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Η πτώση του PP προκαλεί μια ανατροπή υπέρ της αριστεράς», επισημαίνει παράλληλα η κεντροδεξιά El Pais.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια «βαθιά αλλαγή», υπογραμμίζει εξάλλου η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η La Vanguardia αναφέρεται σε «ριζική αλλαγή».

«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως μια επανάσταση που είχε αναγγελθεί από ορισμένους, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα», συμπληρώνει η El Pais.

Για την εφημερίδα πρόκειται για «ένα σημαντικό αποτέλεσμα του πολιτικού σεισμού που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014», στις οποίες το Podemos κέρδισε πέντε έδρες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Τέλος, για τις οικονομικές εφημερίδες, τα κόμματα στην Ισπανία είναι πλέον «καταδικασμένα σε συμμαχίες», όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η Cinco Dias, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Expansion υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ισπανία αξιώνει συμμαχίες».