Η εβδομάδα των… καναλιών αναμένεται να είναι η επόμενη καθώς την Τρίτη θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που – στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης – θα γίνει για πρώτη φορά. 

Ads

Το γεγονός είναι πολυαναμενόμενο αφού αποτέλεσε τη μάχη των μαχών – μετά τη διαπραγμάτευση – για την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και προκάλεσε πολιτικό πόλεμο με την αντιπολίτευση και πόλεμο χαρακωμάτων με τους καναλάρχες. 

Την Τρίτη λοιπόν τα ξημερώματα θα ξεκινήσει η πολυσυζητημένη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Σε αυτή θα συμμετέχουν σύνολο εννέα υποψήφιοι, με τους πέντε να είναι νυν καναλάρχες και τους τέσσερις να αποτελούν νέους παίκτες. Μόνο οι τέσσερις από αυτούς, με τη λήξη της διαδικασίας θα είναι πλέον νόμιμοι ιδιοκτήτες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών «πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου και υψηλής ευκρίνειας». 

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό» και επιτίθεται σε όσους ασκούν κριτική στη διαδικασία και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επιβάλει τον δικό της έλεγχό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. 

Ads

Κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρόμικο ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως «τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε». 

Υποστηρίζει πως «κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας». «Όλα είναι έτοιμα. Όλα δουλεύουν στην εντέλεια. Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία» πρόσθεσε. 

Πώς θα γίνει η διαδικασία 

Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασίας της εκπαίδευσης, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Το πόσο θα διαρκέσει είναι άγνωστο. Μάλιστα έχει ακουστεί ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες! Για το ζήτημα αυτό, ο Λευτέρης Κρέτσος σημειώνει: 

«Η αλήθεια είναι ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βάζει όρους και προϋποθέσεις στους υποψηφίους και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας όχι με στόχο να κουραστούν οι υποψήφιοι, αλλά να εξασφαλιστεί διαφάνεια και μεγαλύτερη ποιότητα τηλεοπτικών υπηρεσιών στο μέλλον». 

image

image

«Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια». 

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα είναι εκεί απαντά: «Όχι δεν θα είμαι. Ο οποιοσδήποτε μπει στο κτίριο θα είναι επειδή έχει συγκεκριμένη εργασία να κάνει και θα είναι διαπιστευμένος εκ των προτέρων. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και όσοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών για το ηλεκτρονικό σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο το κάνουν γιατί δε θέλουν να πληρώσουν». 

Διαβάστε επίσης:

Οι εννέα υποψήφιοι

Οι εννέα υποψήφιοι, όπως ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (MEGA CHANNEL), αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία. Ο φάκελος κρίθηκε ελλιπής και και απορρίφθηκε από την ειδική επιτροπή.