«Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες από το εξωτερικό όπως όλες οι χώρες», δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απαντώντας στα αιτήματα της γαλλικής κυβέρνησης ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις Γάλλων πολιτών από την NSA.

Ads

 
Οι αντιδράσεις προέκυψαν κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Monde που δείχνει ότι μόνο μέσα σε ένα μήνα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ προχώρησε σε περισσότερες από 70 εκατομμύρια εγγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στην Γαλλία.
 
«Δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως όλες τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες για το εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο με όλες τις χώρες», εξήγησε η Χέιντεν.
 
«Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αρχίσαμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συμπολιτών και των συμμάχων μας για την ασφάλειά τους και τις ανησυχίες που συμμερίζονται όλοι οι άνθρωποι όσον αφορά το θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους», πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, να αποκαλύψει το δίκτυο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, η κατακραυγή προς την υπερδύναμη είναι άνευ προηγουμένου.