Σε εκτενείς αναφορές σχετικά με την πρόοδο των ελληνικών διαπραγματεύσεων με φόντο τη συνεδρίαση του Brussels Group προχωρούν τα έντυπα ΜΜΕ της Γερμανίας την Κυριακή.

Ads

Ωστόσο, παρά τις αναφορές περί «κακής προετοιμασίας και καθυστέρησης της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων», ο γερμανικός Τύπος τηρεί «σιγήν ιχθύος» απέναντι στο αίτημα της Αθήνας προς το Βερολίνο για την έκδοση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, το Spiegel υπογραμμίζει σε άρθρο του ότι οι «θεσμοί» (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται φέτος να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το «μπλόκο μεταρρυθμίσεων» στην Αθήνα επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση, ανοίγοντας «τρύπα μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ».

«Αν και όλοι μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης, η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη, καθώς τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, που θέλουν να πιέσουν τον αριστερό πολιτικό να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων και αν δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε στο τέλος να συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χρεοκοπία και πολιτικό χάος διαρκείας – ίσως και όλα μαζί», σημειώνει – μεταξύ άλλων – το γερμανικό περιοδικό.

Ads

Την ίδια στιγμή, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με φόντο το Brussels Group, υποστηρίζει ότι η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων «καταρτίζεται από κοινού με τους θεσμούς» και πως, μέχρι στιγμής, «έχουν τεθεί μόνο διαδικαστικά θέματα».

Η εφημερίδα, παράλληλα, επισημαίνει, πως οι πιστωτές κάνουν λόγο για «έλλειψη προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς ενώ αναφέρεται πως την Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Τετάρτη με ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εάν έχει καταρτιστεί η λίστα».

«Ναι μεν συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας την Παρασκευή το βράδυ για μια πρώτη συνεδρίαση, αλλά εκεί εντοπίστηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα. Η ατμόσφαιρα περιγράφηκε κατόπιν ως νηφάλια. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ παραπονέθηκαν για την κακή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου και προσθέτει ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ακυρωθεί επανειλημμένως συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.

«Δεν δόθηκε πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία στους εκπροσώπους των πιστωτών, παρότι ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο (Άγγελα) Μέρκελ την Δευτέρα», τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος των πιστωτών δηλώνει στην εφημερίδα πως «ήταν απογοητευτικές ημέρες».

«Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την λίστα και διαπιστώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδεσμευτεί μια τελευταία δανειακή δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», επισημαίνεται ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Brussels Group: Ζητούν περικοπές και χρονοδιαγράμματα