Η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση στην οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για τυχόν προβλήματα της υγείας του, ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί. Έτσι ορίζει τον νέο αυτό κίνδυνο η η εξειδικευμένη σε Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων, σχολική-εξελικτική ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ads

 
«Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό. Για παράδειγμα, ένας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους ή πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται ένα σοβαρό θέμα με τη καρδιά του και όχι μια απλή ενόχληση. Συνήθως δηλαδή φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Η ειρωνία είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθενείς, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία αλλά εκείνο το γιατρό ή εκείνη τη πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι», δηλώνει η κ. Μήτσιου.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «το διαδίκτυο δεν είναι από μόνο του επιβλαβές, ο τρόπος που το χειριζόμαστε το κάνει επιβλαβές».
 
Για ένα υποχόνδριο άτομο οι αμέτρητες πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο αποτελούν αφορμή ανησυχίας, πολλές φορές λανθασμένη καθώς η εγκυρότητα των πληροφοριών είναι αμφισβητήσιμη.