Η δομή της νέας κυβέρνησης, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά κυρίως οι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία, μετά και τις πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στον απόηχο των εκλογών, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, ο έντυπος Τύπος ασχολείται και με τα παραλειπόμενα της χθεσινής ορκωμοσίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την πρώτη πολιτική-συμβολική του κίνηση, να επισκεφθεί το μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ads

«Σε διάλογο υπό όρους», γράφει το πρωτοσέλιδο της Ναυτεμπορικής, δίνοντας έμφαση στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και επισημαίνει ότι «οι εταίροι θέτουν το πλαίσιο διαβούλευσης με τη νέα κυβέρνηση», σε συνδυασμό με τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημειώνει ότι «Η συμμετοχή στο ευρώ προϋποθέτει υποχρεώσεις για όλες τις χώρες». Παράλληλα, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», ενώ γίνεται λόγος για «‘μαύρη τρύπα’ 3,9 δισ. στα έσοδα το 2014».

image

image

Ads

«Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης, με συμμετοχή των ΑΝΕΛ και ανεκτική στάση από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η «Αυγή». Εξάλλου, η εφημερίδα υπογραμμίζει και την έντονη κινητικότητα στην οικονομία, καθώς «σπεύδουν στην Αθήνα Σουλτς και Ντάισελμπλουμ», ενώ «ο Φρανσουά Ολάντ καλεί τον Τσίπρα στο Παρίσι».

image

Η πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» γράφει: «Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και κάνει λόγο για «σαφή μηνύματα σε ήπιους τόνους από Ευρωζώνη».

image

«Νέοι καιροί ξημερώνουνε», σημειώνει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή τη χθεσινή «επίσημη πρώτη» του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία της χώρας. Σημειώνει δε, η εφημερίδα: «Αφετηρία με πολλαπλούς συμβολισμούς η πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα».

image
Το «Έθνος» στην πρώτη σελίδα του αναφέρεται στα «πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση», με το «στρατηγικό ρόλο του Γ. Δραγασάκη» αλλά και στη δημιουργία τεσσάρων νέων υπερυπουργείων.

image

Τα «Νέα» γράφουν στο πρωτοσέλιδο: «Στο παρά πέντε – Εντατικές διαβουλεύσεις και παρασκήνιο στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης». Παράλληλα, κάνει αναφορά στην αλλαγή σκηνικού που έφερε στα πολιτικά ήθη της χώρας η ορκομωσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο.

image

Το κλίμα στη ΝΔ μετά την ήττα στις εκλογές της Κυριακής περιγράφει η «Δημοκρατία», το πρωτοσέλιδο της οποίας υπογραμμίζει: «Άρχισαν τα δύσκολα για τον Αντώνη». Συνεχίζει δε το άρθρο: «Πρωτοφανές! Δεν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου να παραδώσει».

image

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση», γράφει ο Ριζοσπάστης.

image

«Στοίχημα η οικονομία – Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ημερησία.