Και επίσημα οι φίλοι της ΕΡΤ έχουν πια το σύλλογο τους. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη που ο κόσμος έχει δείξει στους εργαζόμενους που
κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ3 αλλά και τα περιφερειακά ραδιόφωνα της ΕΡΑ, οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα στην επίσημη ίδρυση Συλλόγου Φίλων της ΕΡΤ.

Ads

Η απόφαση για την έγκριση καταστατικού και προσωρινής διοίκησης ελήφθη στη γενική συνέλευση εργαζομένων και φίλων την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με την ΕΡΤ3 να έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με σωματεία και συνδικάτα.

Οι δυο εκπρόσωποι της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ και το μέλος του ΔΣ Γ. Γιουκάκης με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ, με δημόσια επιστολή τους καλούν του εργαζόμενους της ΕΡΤ να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το πως θέλουν να λειτουργήσει η ΕΡΤ. Οι προτάσεις αποστέλλονται στο κεντρικό μέιλ της ΕΣΗΕΑ.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) εξέφρασε  την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και υποστηρικτές του «πρώην δημόσιου ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ», μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Βρυξέλλες.

Ads

Οι απολυμένοι της ΕΡΤ παρέδωσαν διακήρυξη τους στην ΔΟΔ, στην οποία δηλώνουν ότι η αυτοδιαχειριζόμενη λειτουργία της ΕΡΤ από τον Ιούνιο του 2012 όταν η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην δημόσια τηλεόραση, «πρόκειται για την ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ένα ποιοτικό πρόγραμμα παραγωγής του δημόσιου φορέα, που ανήκει σε όλο το λαό».

Επιπλέον δηλώνουν: «Ένα πράγμα θέλουμε να διευκρινίσουμε: Για εμάς η θεωρία του σοκ έχει παρέλθει. Ο χρόνος έχει ωριμάσει και πρέπει να βγούμε στον καθαρό ουρανό του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Ήρθε η στιγμή, που η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά».

Ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ, ανταποκρινόμενος στη διακήρυξη δήλωσε πως η ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και υποστηρικτές της ΕΡΤ και στηρίζει την αφοσίωση με την οποία διαφυλάσσουν τα δημοσιογραφικά δικαιώματα. «Για τις κοινωνίες έχει ζωτική σημασία τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα να είναι ανεξάρτητα, πολυφωνικά και να επικεντρώνουν στην ποιότητα, προκειμένου η κοινή γνώμη να αιτιολογεί την καταβολή τελών και να κατοχυρώνεται η ισορροπημένη και ελεύθερη ενημέρωση», κατέληξε.