Το σχέδιο Σαββίδη για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου, και του τελικού ελέγχου, του Mega βλέπουν επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι πίσω από το deal του ομογενούς επιχειρηματία με τον Φώτη Μπόμπολα.

Ads

Το deal, που ανακοινώθηκε επισήμως χθες, μεταβιβάζει στον Ιβάν Σαββίδη το 19,6% του Mega έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, δεν ήταν εν γνώσει των πιστωτριών τραπεζών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ και της εταιρίας Πήγασος συμφερόντων Μπόμπολα, και θεωρείται «οδηγός» για την απόκτηση του μεριδίου που κατέχει στο κανάλι και ο ΔΟΛ.

Η συμφωνία με τον Φώτη Μπόμπολα

Με τη συμφωνία, η οποία κατά τις πληροφορίες είχε κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, η εταιρία Πήγασος πώλησε στον Ιβάν Σαββίδη το 19,6% του Mega από το συνολικό ποσοστό του 32,7% που κατείχε. Κύκλοι κοντά στους δύο επιχειρηματίες αναφέρουν ότι το μερίδιο που πωλήθηκε αφορούσε προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα και δεν είχε ενεχυριαστεί, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Πήγασος που έχει χρέη 170 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες.

Ads

Μετά την αγοραπωλησία, η μετοχική σύνθεση του Mega εμφανίζει πλέον την πλευρά Βαρδινογιάννη να κατέχει ποσοστό περίπου 35%, τον ΔΟΛ το 22%, τον Ιβάν Σαββίδη το 19,6% και τον Πήγασο το 13,09%.

Στο στόχαστρο το μερίδιο του ΔΟΛ;

Αυτός ο μετοχικός χάρτης ενισχύει από χθες τις εκτιμήσεις ότι η πλευρά Σαββίδη θα «χτυπήσει» και το ποσοστό του ΔΟΛ στο Mega. Κατά τις εν λόγω εκτιμήσεις η συμμαχία Σαββίδη – Μπόμπολα, που πλέον κατέχουν από κοινού το 32,7% του Mega, φέρνει σε πλεονεκτική θέση τον ομογενή επιχειρηματία προκειμένου να διεκδικήσει και το μερίδιο του ΔΟΛ κατά τη δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού Λαμπράκη που θα γίνει στις 31 Μαίου, στοχεύοντας στον πλήρη έλεγχο του καναλιού.

Η ενδεχόμενη απόκτηση και του μεριδίου του ΔΟΛ θα ανεβάσει το συνολικό ποσοστό του Ιβάν Σαββίδη στο Mega στο 42% δίνοντάς του – σε συνδυασμό και με το «συμμαχικό» μερίδιο Μπόμπολα – τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού.
Πρόκειται για μια προοπτική η οποία από χθες πυροδοτεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ενώ στο παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα και από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες αιφνιδιάστηκαν και φέρονται να εξετάζουν τους πιθανούς τρόπους παρέμβασης.

Η στάση Βαρδινογιάννη

Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής και οι προθέσεις της πλευράς Βαρδινογιάννη, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος του καναλιού και φέρεται να διαμηνύει πως θα έχει κομβικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.

Με την κίνησή του πάντως ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος συζητούσε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο συμμετοχής του τόσο στον Πήγασο όσο και στον ΔΟΛ επιβεβαίωσε ότι το στρατηγικό του ενδιαφέρον εστιάζει στην απόκτηση του Mega – γεγονός, το οποίος είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί και στην τελευταία συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα όπου είχε προαναγγείλει την είσοδό του, σύντομα, σε μεγάλο κανάλι.

Η σύγκρουση ΝΔ – κυβέρνησης

Είναι μια κίνηση που σε πολιτικό επίπεδο πυροδότησε ήδη σκληρή αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης και αναμένεται να θερμάνει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα το ήδη πολωμένο κλίμα.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «συμπόρευση παλαιάς και νέας διαπλοκής» που στήνεται με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και έθεσε τρία ερωτήματα για την πώληση:

  • Πως είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;
  • Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;
  • Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;

Απαντώντας το Μαξίμου ανέφερε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ».

«Σε λίγο» πρόσθεσαν κυβερνητικές πηγές, «θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις ανεξάρτητες αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος».

Κυβερνητική μεθόδευση πίσω από την αγοραπωλησία κατήγγειλε και ο κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ρωτά εάν ο Ιβάν Σαββίδης θα πληρώσει και τα χρέη του Mega.