Πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες θα αποκτήσουν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, σε πάνω από 5.000 χωριά και οικισμούς της χώρας. 

Ads

Πρόκειται για το έργο Rural Broadband που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε σε συνεργασία με ιδιώτες αναδόχους.

Με την υλοποίηση του έργου οι πολίτες που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες «λευκές περιοχές» θα αποκτήσουν υπηρεσίες όπως:

Τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και  εμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on demand.

Ads

Οι κυριότερες προσφερόμενες προς τους τελικούς χρήστες υπηρεσίες bit-stream θα είναι: 50 Mbps download/30 Mbps upload, 30 Mbps download/4 Mbps upload, 8 Mbps download/1 Mbps upload.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκταθεί σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.

image

Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες και τουρίστες αυτών των περιοχών της χώρας, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. 

Από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται επίσης ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε λευκές περιοχές και συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το έργο είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 160.000.000 ευρώ. 

Η ΚτΠ ΑΕ συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου με δύο εταιρείες Ειδικού Σκοπού, που έχουν κύριους μετόχους τον ΟΤΕ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου.