Γνωστή ως «η μικρή κόκκινη αλεπού», ήταν η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που ασχολήθηκε με την πολεμική φωτογραφία και η οποία παρέμεινε πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών φωτογραφίζοντας τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Ads

Η Γκέρτα Ποχορίλε, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1910 στη Σουτγάρδη της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας, στους κόλπους μιας εβραϊκής μεσοαστικής οικογένειας. Διακρίθηκε για τους αντιναζιστικούς αγώνες της, πέρασε κάποιους μήνες στη φυλακή, αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της και να εγκατασταθεί στη Γαλλία.

Στο Παρίσι γνώρισε τον κατά τρία χρόνια μικρότερό της Ούγγροεβραίο φωτογράφο Έντρε Φρίντμαν, ο οποίος τη μύησε στα μυστικά της φωτογραφίας. Έγιναν φίλοι και για ένα διάστημα ήταν εραστές. Και οι δυο ξεκίνησαν μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον χώρο του φωτορεπορτάζ.

Το πρώτο τους βήμα ήταν να αλλάξουν τα ονόματά τους. Η Χέρτα Ποχορίλε υιοθέτησε το επαγγελματικό ψευδώνυμο Χέρντα Τάρο (από το όνομα του γιαπωνέζου καλλιτέχνη της πρωτοπορίας Τάρο Οκαμότο) και ο Έντρε Φρίντμαν έγινε πασίγνωστος αργότερα ως Ρόμπερτ Κάπα («Κάπα» στα ουγγρικά σημαίνει «καρχαρίας», που ήταν το παρατσούκλι του στην Ουγγαρία). Ο Κάπα έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ και ίδρυσε το φωτογραφικό πρακτορείο Magmum.

Ads

Με το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία το καλοκαίρι του 1936, η Τάρο και ο Κάπα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κάλυψή του, στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων , που μάχονταν τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Ο Κάπα την προειδοποιούσε να μην παίρνει πολλά ρίσκα στη δουλειά της. Η Γκέρντα Τάρο δεν τον άκουσε και στις 26 Ιουλίου 1937, έχασε τη ζωή της, καλύπτοντας την υποχώρηση των Δημοκρατικών, μετά την ήττα τους στη Μάχη του Μπρουνέτε, πλησίον της Μαδρίτης. Ήταν μόλις 26 ετών.

Η Τάρο είχε το μάτι του φωτογράφου, την ψυχή του δημοσιογράφου και το θάρρος του πολεμιστή.

image

image