Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ανοίγει τον φάκελο ακροδεξιά. Στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας 77 ανθρώπων στο νησάκι Ουτόγια και στο Όσλο από τον θιασώτη της ακροδεξιάς Anders Behring Breivik, η εκπομπή ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος  στη Γερμανία, τη χώρα που έχει στιγματιστεί από φαινόμενα ακροδεξιάς βίας επί δεκαετίες. Ο Στέλιος Κούλογλου συναντά τον Τhorsten Heise – στέλεχος του Εθνικού Κόμματος  Γερμανίας, NPD – στο «κάστρο» του, στο Φρετερόντε της Θουριγγίας. Την  αυλή του «κοσμεί» ένα μνημείο των πεσόντων Ες – Ες.

Ads

Ο Τhorsten Heise έχει υπάρξει «ακτιβιστής» της ακροδεξιάς, διανέμοντας μουσική και διοργανώνοντας συναυλίες ακροδεξιού περιεχομένου. Πολύ σημαντική είναι επίσης η δράση του στις πιο αυτόνομες και ιδιαίτερα επιθετικές νεοναζιστικές  οργανωσεις, τις «Ελεύθερες Συντροφικότητες» (Freie Kameradschaften). Έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί στο παρελθον για πράξεις βίας και πώληση μουσικής  με στόχο την υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος, αλλά κατά τ’άλλα δηλώνει άνθρωπος της οικογένειας. Στον φακό του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» μιλά για τη σχέση του κόμματός του με τη βία και τον εθνικοσοσιαλισμό, καθώς, και για τις επαφές του με ελληνικές ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή.

Αν και το  NPD έχει συνδεθεί με πολυάριθμα  περιστατικά βίας, ο  Heise απαντά διπλωματικά πώς «τη βία ως μέσο επιβολής πολιτικών στόχων την αποποιούμαστε εντελώς» και πως «όποιος χρησιμοποιεί βία για να επιβάλει τους πολιτικούς του σκοπούς, αυτόν είναι αυτονόητο πώς  πρέπει να τον κλείσουμε μέσα». Μόνος του όμως απαντά λίγο αργότερα στην αυτονόητη ερώτηση. «Ξέρω ποια θα είναι η επόμενη ερώτηση. Και εγώ έχω τιμωρηθεί, για διάφορες βίαιες πράξεις. Ξέρετε, μεγάλωσα και ασκώ την πολιτική εδώ και 25 χρόνια σε ένα κρατίδιο, όπως το Goettingen.  Το Goettingen είναι ένα κόκκινο φοιτητικό οχυρό και έχω δεχθεί αμέτρητες επιθέσεις εναντίον μου. Δεν είμαι αυτός που θα γυρίσει και το άλλο μάγουλο. Αν δεχθώ επίθεση, τότε θα αμυνθώ. Και πολλές φορές η επίθεση, είναι η καλύτερη άμυνα, και το υποστηρίζω και εγώ αυτό».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενόψει εκλογών, το NPD δοκίμασε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των Βερολινέζων με μία προκλητικά ακραία προεκλογική καμπάνια. Στο επίκεντρο της εκστρατείας μίσους του κόμματος βρέθηκε μια αφίσα όπου απεικονιζόταν ο τότε ηγέτης του NPD, Udo Voigt, πάνω  σε μια μηχανή με το χέρι στο γκάζι. Η αφίσα έγραφε το σύνθημα «Δώστε γκάζι!» (Gas geben!)… μόνο που στα γερμανικά η λέξη Gas σημαίνει και αέριο. Οργανώσεις των συγγενών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έκαναν μηνύσεις για την αφίσα που παρέπεμπε στους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι το σύνθημα ήταν αμφίσημο και έτσι οι αφίσες μπορούσαν να παραμείνουν στους γερμανικούς δρόμους. Σχολιάζοντας στον Στέλιο Κούλογλου το περιστατικό το στέλεχος του NDP, είπε: «Ξέρετε, το να χρησιμοποιείς την πρόκληση ως μέσο, για να μεταφέρεις τα πολιτικά σου μηνύματα, αυτό εγώ το θεωρώ εντελώς νόμιμο. Είμαστε αναγκασμένοι, να δημιουργούμε προκλητικές ιστορίες, ώστε να μπορούμε να προβαλλόμαστε στα ΜΜΕ. Και θέλω να πω κάτι γι αυτή την αφίσα. Ναι, και βέβαια μπορεί να κάνει κανείς δύο αναγνώσεις. Σίγουρα συνδέθηκε με το παρελθόν αυτό το σύνθημα. Είναι λογικό.  Αλλά με αυτόν τον τρόπο βγήκαμε στα ΜΜΕ και δημιουργήσαμε μια κατάσταση για τον προεκλογικό μας αγώνα».

Ads

Όσον αφορά τις σχέσεις του κόμματος του με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, ο Heise αποφεύγει να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας πως «η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν στα ΜΜΕ είναι το τι έχετε να πείτε για τον Χίτλερ. Τότε απαντάω πως  εγώ είμαι πολιτικός και όχι ιστορικός κι αν θέλετε να μάθετε για τον Χίτλερ ή για τον Ναπολέων, ρωτήστε έναν ιστορικό. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για το μέλλον της Γερμανίας, ρωτήστε εμένα που είμαι πολιτικός», ενώ εκφράζει και την «διαμαρτυρία» του για την «ευαίσθητη» γερμανική κοινωνία που «καταπνίγει την πολιτική σκέψη και έκφραση» των ομο-ιδεατών του. Όπως λέει «είναι πολύ δύσκολο σε έναν πατριώτη, να εκφράσει την άποψη του στη Γερμανία, χωρίς να τον διακόψουν. Εμείς το ονομάζουμε αυτό το “ρόπαλο του φασισμού”. Αν πει κάποιος  “παιδιά, έχουμε πολλούς αλλοδαπούς εγκληματίες”, τότε θα του πουν αμέσως , αυτό δεν επιτρέπεται να το λέτε. “Είστε εθνικιστής, είστε εθνικοσοσιαλιστής, είστε φασίστας’».

Σχετικά με την απήχηση του NPD στην Γερμανία  ο  Heise δηλώνει πως «δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά δεξιά κόμματα στη Γερμανία. Το  ΝPD είναι το μοναδικό» και  διατυπώνει το όραμα του για ένα « μεγάλο δεξιό κόμμα, που θα ενώσει κάτω από τις φτερούγες του δεξιά και αριστερά, συντηρητικές ή ριζοσπαστικές δυνάμεις». «Πιστεύω πως προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε. Και έχω την εντύπωση, πως και η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο, να κάνει κάτι τέτοιο» θα πει.

Σχολιάζοντας την ανησυχητική σκιά της ακροδεξιάς που πέφτει πάνω από την Ευρώπη, το στέλεχος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος βλέπει από την πλευρά του «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ξεσπά ένα πατριωτικό  ρεύμα» και δηλώνει πως «είμαστε φυσικά σε επικοινωνία με πάρα πολλά άλλα πατριωτικά κόμματα, ώστε να δημιουργήσουμε έναν  ευρωπαϊκό λαό».

Σε αυτό το σημείο ο Heise αποκαλύπτει και τις στενές διασυνδέσεις του NPD με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με το ΛΑ.Ο.Σ και την Χρυσή Αυγή αλλά και άλλους ακροδεξιούς συνασπισμούς. «Έχω προσωπικές επαφές με το ΛΑ.Ο.Σ και με την Χρυσή Αυγή και με διάφορες πατριωτικές συμμαχίες, και έχω την αίσθηση πώς και στην Ελλάδα, θα έπρεπε κάποτε να δημιουργηθεί, ένα μεγάλο δεξιό κόμμα, που θα δώσει στέγη και στους ριζοσπαστικούς αλλά και στους συντηρητικούς. Αν είχε αυτό το κόμμα ένα εθνικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα, θα ήταν πιστεύω κάτι καλό για την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το ΛΑ.Ο.Σ είναι πολύ συντηρητικό, η Χρυσή Αυγή είναι περισσότερο εθνικοσοσιαλιστικό και οι πατριωτικές συμμαχίες, έχουν οι περισσότερες, τη δική τους τοπική οργάνωση, αλλά βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Πιστεύω πως αυτά τα πατριωτικά τοπικά σωματεία, θα δυναμώσουν πολύ τα επόμενα χρόνια. Θα θέλαμε να έχουμε επικοινωνία με όλους και βήμα-βήμα, να δούμε στην πορεία, με ποιους θα είχε ενδιαφέρουν να συνεργαστούμε. Ή ακόμα και με όλους, αυτό θα ήταν το καλύτερο» θα πει στον Στέλιο Κούλογλου.

Τέλος, σε μία «ξενάγηση»  στο μνημείο για τους νεκρούς Ες-Ες που φιλοξενεί στην αυλή του σπιτιού του λέει: «Αυτό το μνημείο υπάρχει εδώ για τους 35.000 Γερμανούς που χάθηκαν ή έπεσαν στη μάχη, το οποίο βρισκόταν αρχικά στο Μαρίενφελντ και το οποίο βεβηλώθηκε και καταστράφηκε από Αριστερούς. Ττο κράτος απαγόρευσε στην ένωση βετεράνων πολέμου, να το επανατοποθετήσει.  Τότε λοιπόν ήρθε η ένωση βετεράνων πολέμου σε μένα και με ρώτησαν, αν θα μπορούσαν να το τοποθετήσουν εδώ. Και είναι αυτονόητο, ότι απάντησα: Φυσικά! Και γιατί δεν θα έπρεπε να έχουν οι συγγενείς αυτών των 35.000 νέων ανθρώπων, ένα μέρος, όπου θα μπορούν να τιμούν τους νεκρούς τους; Εδώ είναι λοιπόν τώρα το μνημείο και αν έπρεπε να το σκεφτώ ξανά, θα έκανα ακριβώς το ίδιο».

Ο φάκελος «Ακροδεξιά» ανοίγει και αποκαλύπτει την απειλή των νεοναζί. Μια μεγάλη έρευνα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 22:00, στη ΝΕΤ.