Όσο εύκολο είναι να εισχωρήσει κάποιος σε μία νεοναζιστική ομάδα, τόσο δύσκολο είναι να αποχωρήσει από αυτή. Στη Γερμανία, η Exit-Deutschland, βοηθά μέλη ακροδεξιών ομάδων να «ξεπλυθούν» από τον νεοναζισμό.

Ads

Εδώ και 12 χρόνια η Exit-Deutschland (Έξοδος – Γερμανία), που εδρεύει σε μία γειτονιά του Βερολίνου με έντονη παρουσία νεοναζιστικών οργανώσεων, βοηθά όσα μέλη τους θέλουν να απαγκιστρωθούν από αυτές. Ιδρυτές της ομάδας είναι ο εγκληματολόγος Bernd Wagner και ένας από τους πλέον γνωστούς πρώην νεοναζί, ο Ingo Haselbach.

Όπως εξηγεί στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ο Wagner, το να εισχωρήσεις σε μία νεοναζιστική ομάδα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. «Υπάρχουν πολλοί είσοδοι στον ναζισμό, και όχι μόνο η ιδεολογία. Είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα άλλο είναι η αναζήτηση νοήματος από τους νέους. Ψάχνουν το καλό, το ξαφνικό, το δίκαιο και εκεί πέφτουν πάνω στους ναζί, οι οποίοι τους προσφέρουν “δικαιοσύνη”. Ο λαός και η δικαιοσύνη είναι δύο βασικές αρχές, τις οποίες προτάσσουν στους νέους ανθρώπους και μετά κανείς πιστεύει σε αυτές τις αρχές, τις βλέπει ως σωστές και έτσι μπαίνει σε αυτό το φάσμα», δηλώνει. «Αυτό που παρατηρούν οι ακροδεξιοί, είναι πως η κοινωνία δεν είναι δίκαιη. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα δουλειά. Τίποτα δε λειτουργεί στην κοινωνία, όλα είναι σε τάξη, αλλά ταυτόχρονα είναι και χαοτικά. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, οι αποξενώσεις, ρίχνονται στους ανθρώπους σε αυτό το χώρο, του οποίου η ιδεολογία παρουσιάζεται ως λύση. Μετά ψάχνουν για τους ένοχους», συμπληρώνει.

Το να αποχωρήσεις όμως από μία τέτοια οργάνωση είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη κι επίπονη. «Δεν είναι όπως στο σινεμά, που λες, δεν έχω όρεξη να πάω. Εκεί έχεις αναλάβει ρόλο και λειτουργία, που αν αποφασίσεις να φύγεις πρέπει να δικαιολογηθείς. Μπορεί ακόμα και να τιμωρηθείς για αυτό και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο να αποφευχθεί αυτή η τιμωρία», μας λέει. Όταν κάποιος πάρει την απόφαση να αφήσει πίσω το ακροδεξιό παρελθόν του η Exit-Deutschland φροντίζει όχι μόνο να τον προστατεύσει από τυχόν βία εις βάρος του, αλλά, και να φροντίσει αυτός ο άνθρωπος να ξανα-κερδίσει το μέλλον του. «Το μετά είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν κανείς φεύγει έχει προσωπικά προβλήματα, βιώνει κάποιο κενό, αναρωτιέται τι έκανε τόσο καιρό σε αυτό το χώρο και πώς θα κερδίσει ξανά τη ζωή του, πώς θα οργανώσει εκ νέου την προσωπικότητα του. Είναι και αυτό μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει», τονίζει.

Ads

Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν την οργάνωση «ψάχνουν κάποιον να μιλήσουν, ένα σύμβουλο που μπορεί να καταλάβει την κατάσταση, να τους ακούσει και να ξέρει για ποιο πράγμα μιλάνε», επισημαίνει ο γερμανός εγκληματολόγος. Για αυτόν τον λόγο στις τάξεις της οργάνωσης πέραν του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, κα) συμμετέχουν και πολλοί πρώην νεοναζί. «Προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους, που είναι πολύ χρήσιμη. Έχουν και αυτοί φύγει από το χώρο και βοηθάει στο να βλέπουν πρώην συντρόφους τους και πώς αυτοί έχουν εξελιχθεί, από τότε που άφησαν αυτόν τον χώρο» λέει ο Wagner. Συνιδρυτής της Exit-Deutschland είναι άλλωστε ο Ingo Haselbach που το 1988 είχε ιδρύσει το πρώτο νεοναζιστικό κόμμα και είχε χαρακτηριστεί ως «επίδοξος Hitler». Ο Haselbach αποφάσισε να παραιτηθεί από το κίνημα όταν οι επιθέσεις των νεοναζί σε σπίτια τούρκων μεταναστών είχαν θύματα. Έκτοτε αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας.
 
Τον Αύγουστο του 2011, η οργάνωση στην προσπάθεια της να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι είναι εφικτό να αλλάξει κανείς ρότα, προχώρησε σε μία δράση που τάραξε τα νερά, εντός κι εκτός Γερμανίας. Έφτιαξαν μπλουζάκια με ναζιστικά συνθήματα και τα μοίρασαν δωρεάν σε συναυλίες νεοναζί. Αλλά με το πλυσιμο, τα μπλουζάκια ξέβαφαν και ένα καινουργιο σύνθημα εμφανιζόταν. Έγραφε «Αυτό που μπορεί το μπλουζάκι σου… το μπορείς κι εσύ. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να βγεις από τον ακροδεξιό χώρο. Exit-Deutschland», θυμάται ο Bernd Wagner. Η οργάνωση καλούσε τους νεοναζί να «ξεπλυθούν»!

Πάνω από 300 εφημερίδες σε όλο το κόσμο έγραψαν για το συμβάν, που έγινε βασικό θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. «Περάσαμε το μήνυμα μέσα στη μέση της μάζωξης των εθνικιστών, οι οποίοι έπαθαν σοκ», υπογραμμίζει ο γερμανός ακτιβιστής. «Μόνο από τη σελίδα του Spiegel και της Sueddeutsche Zeitung είχαμε  1,2 εκατ. επισκέψεις στη σελίδα μας. Από το facebook είχαμε πάνω από 3 εκατ. επαφές. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο αριθμός αυτών που με τη βοήθεια της  Exit-Deutschland έφυγαν από το κίνημα τριπλασιάστηκε μετά από αυτό», θα πει ο επικεφλής της οργάνωσης.

Η Exit-Deutschland συνεχίζει δυναμικά το έργο της λαμβάνοντας γράμματα και μέιλ από νεοναζί από όλη την Ευρώπη – ακόμα κι από την Ελλάδα – που ζητούν τη βοήθεια της για να ξεφύγουν από τις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν. «Πρέπει να δείξουμε πως η ακροδεξιά είναι ακατάλληλος χώρος, δεν είναι ένας ιδεατός κόσμος, ούτε είναι μέσο σωτηρίας. Και πρέπει να γίνει πολιτική, αλλά και οικονομική δουλειά, στη Ευρώπη, γιατί πρέπει όλοι μας να προστατευτούμε από τον εθνικοσοσιαλισμό», προειδοποιεί ο Bernd Wagner.

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος Ακροδεξιά: Επαφές NPD με ΛΑ.Ο.Σ και Χρυσή Αυγή
Φάκελος Ακροδεξιά: Η γυναίκα που καθαρίζει τη βρωμιά των νεοναζί

Φάκελος Ακροδεξιά: Οι αντιναζί που ζουν στο χωριό των νεοναζί
Φάκελος Ακροδεξιά: Ένα «φάντασμα» στα άδυτα των νεοναζί

Ο φάκελος «Ακροδεξιά» ανοίγει και αποκαλύπτει την απειλή των νεοναζί. Μια μεγάλη έρευνα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», την Τετάρτη 2 Μαΐου, στη ΝΕΤ.