Ads

Το χωριό Jamel του Μεκλεμβούργου, στην Ανατολική Γερμανία, είναι η πρώτη περιοχή που έχουν καταλάβει οι νεοναζί. Η πλειοψηφία των κατοικων ειναι ακροδεξιοί με μόνη εξαίρεση  ένα ζευγάρι, που εγκατασταθηκε στο χωριό πριν από 7 χρόνια… Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ταξίδεψε  μέχρι εκεί για να γνωρισει τους αντιναζί που ζούν στο χωριό των νεοναζί.

Ήταν το 2005 όταν ο Horst και η Birgit Lohmeyer αποφάσισαν  να αφήσουν πίσω τους τη φασαρία της μεγαλούπολης και να βρουν ηρεμία στη φύση. Το Jamel είναι ενα χωριό αποκομμένο που φάνταζε ως ιδανικός προορισμός. Τα πράγματα όμως δεν θα ήταν για πολύ όπως τα είχαν φανταστεί…

Στο χωριό έμενε τότε ένας και μοναδικός ακροδεξιός, ο Sven Kruger, ο οποίος είχε καταδικαστεί  για πράξεις βίας και αργότερα πολιτεύτηκε με το NPD. Ο Kruger αποφάσισε πως «δεν αντέχει την μοναξιά» και έτσι φρόντισε την εγκατάσταση των  «φίλων» του στο χωριό, μετατρέποντας το στο «χωριό των νεοναζί», καθώς το ποσοστό τους επί του πληθυσμού του αγγίζει το 70%. «Με τα χρόνια άδειασαν πολλά σπίτια, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι του χωριού πέθαναν ή μετακόμισαν κι έτσι αυτός αγόρασε κάποια και έφερε το λόχο του εδώ. Από τότε ο ακροδεξιός χώρος βρήκε εδώ έδαφος», εξηγεί το ζεύγος Lohmeyer.

Ads

Το ζευγάρι με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, κανει αγώνα κατά της ακροδεξιάς και κάθε χρόνο διοργανώνει ένα φεστιβάλ στο οποίο δεν έχουν θέση οι νεοναζί.  «Προσπαθούμε να βγάλουμε το χωριό από αυτή την κατάσταση και διοργανώνουμε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε, εδώ στην αυλή μας, και θέλουμε να έχουμε όσο των δυνατόν περισσότερους  καλεσμένους, γιατί θέλουμε να κάνουμε κατανοητό, ότι πρόκειται περί ενός προβληματικού χωριού. Αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, αυτό που γίνεται εδώ, θα γίνει και αλλού», λένε στον φακό του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». «Θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή εδώ, ώστε να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς κάνουν οι ακροδεξιοί εδώ αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε εμείς», τονίζουν.

Οι Lohmeyerς όπως θα ήταν αναμενόμενο υφίστανται καθημερινά τις απειλές του Kruger και της συμμορίας του.  «Έχουμε απειληθεί πολλές φορές. Μας πετούν π.χ. νεκρά ζώα στο σπίτι, μας έκλεψαν τώρα τελευταία το γραμματοκιβώτιο, μας μπλοκάρουν στο δρόμο… τέτοια πράγματα πρέπει να υπομένουμε εδώ», διηγούνται. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο χωριό είναι το ότι όταν ένας από τους κατοίκους του χωριού βλέπει το ξένο αυτοκίνητο – στο οποίο επιβαίνει ο Στέλιος Κούλογλου και το επιτελείο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»- πλησιάζει με επιθετικές διαθέσεις, κρατώντας στο χέρι του ένα καδρόνι… Σχετικά με τον φόβο που οι νεοναζί θέλουν να δημιουργήσουν, οι Lohmeyerς  πιστεύουν πως «δεν το κάνουν με πολιτικά μέσα, δεν κάνουν αντιπολιτευτική πολιτική, αλλά πιέζουν τον αδύναμο άνθρωπο, πάνω σε αυτόν θέλουν να επιβληθούν». Και το ζευγάρι των γερμανών ακτιβιστών κάθε άλλο παρά αδύναμο είναι.

Αναφορικά με το ακροδεξιό NPD (Εθνικό Κόμμα Γερμανίας), το ζευγάρι δηλώνει πώς δεν είναι δυνατόν οι γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους «σε αυτούς που προσπαθούν να καταλύσουν  τη ελευθερία και τη δημοκρατία και θέλουν να μας οδηγήσουνε σε μια νέα δικτατορία. Δε χρειαζόμαστε και δε θέλουμε μια Τρίτη δικτατορία στη Γερμανία. Αυτό είναι το παράδοξο, θέλουμε να αποδεικνύεται καθημερινά η δημοκρατία, θέλουμε να ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς, πρέπει να έχουμε θάρρος και να θέτουμε όρια..ακριβώς!». «Και η ανοχή έχει τα όρια της!», επισημαίνουν. Αναφορικά δε με τη συζήτηση περί απαγόρευσης του NPD πιστεύουν πως αν αυτό έφευγε από τη μέση, θα ήταν πλήγμα στη βάση αυτού του κινήματος. «Δεν θα ήταν η λύση, αλλά θα γκρεμιζόταν ένας στύλος της ακροδεξιάς», λένε.

Ο Horst και η Birgit Lohmeyer έχουν βραβευτεί από το κεντρικό συμβούλιο των Εβραίων αλλά και απο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως πρέσβεις της δημοκρατίας. Ο Horst Lohmeyer βραβεύτηκε πρόσφατα ως ο καλυτερος γερμανός πολίτης για το 2011.

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος Ακροδεξιά: Επαφές NPD με ΛΑ.Ο.Σ και Χρυσή Αυγή
Φάκελος Ακροδεξιά: Η γυναίκα που καθαρίζει τη βρωμιά των νεοναζί

Ο φάκελος «Ακροδεξιά» ανοίγει και αποκαλύπτει την απειλή των νεοναζί. Μια μεγάλη έρευνα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», την Τετάρτη 2 Μαΐου, στη ΝΕΤ.