Για την καταπολέμηση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων, η Google εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών με το όνομα «Fact Check», η οποία εμφανίζεται στην ενότητα της αναζήτησης (“search”) που παρέχει η διαδικτυακή μηχανή, καθώς και στην ενότητα «ειδήσεις» (“news”).

Ads

Tον περασμένο Οκτώβριο, η Google, σε συνεργασία με την εταιρεία Jigsaw, είχε ανακοινώσει ότι σταδιακά θα παρείχε τη δυνατότητα στους εκδότες ορισμένων χωρών να εμφανίζουν την ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρήσεις των ειδήσεων στο Google News.

Η εν λόγω ετικέτα τοποθετείται σε δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν πληροφορίες, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από συνεργαζόμενους εκδότες και φορείς ειδήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου, αλλά και των υπεύθυνων ειδήσεων, η Google αποφάσισε να επεκτείνει την εν λόγω λειτουργία και πλέον η ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στο Google News είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες. Παράλληλα, θα επεκταθεί και στην υπηρεσία Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες.

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Google, οι πληροφορίες αυτές δεν θα είναι εφαρμόσιμες ή διαθέσιμες για κάθε καταχώρηση, ενώ θα υπάρχουν σελίδες αποτελεσμάτων όπου διαφορετικοί εκδότες έλεγξαν τον ίδιο ισχυρισμό και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, προκειμένου οι εκδότες να συμπεριληφθούν στην υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών θα πρέπει να υιοθετήσουν τη σήμανση schema.org/ClaimReview ή να χρησιμοποιούν το εργαλείο διασταύρωσης πληροφοριών, το οποίο έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ σε συνεργασία με την Jigsaw.