Θύμα λογοκρισίας από το Facebook έπεσε, σύμφωνα με καταγγελίες, ένας δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, για μια σειρά από δημοσιεύσεις στις οποίες κατηγορούσε για διαφθορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας και συνεργάτες του. 

Ads

Ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, μέλος της βραβευμένης Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων που ερευνούν τα Panama Papers, ήρθε αντιμέτωπος με το κλείδωμα του λογαριασμού του για τέσσερα post, τα οποία μάλιστα το Facebook διέγραψε επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων της κοινότητας του δικτύου. 

«Για μένα, αυτή η διαδικασία ήταν διαφωτιστική γιατί συνειδητοποίησα πόσο ασυμβίβαστο και τιμωρητικό είναι ένα τέτοιο μπλοκάρισμα για έναν δημοσιογράφο», δήλωσε ο Γκαλίτσια στον Guardian

Τα post είχαν γραφτεί στα μαλτέζικα και περιείχαν ισχυρισμούς για παρατυπίες τόσο από τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, όσο και από τον επιτελάρχη του Κιθ Σέμπρι και τον υπουργό ενέργειας Κόνραντ Μίτσι. Κάθε post περιελάμβανε αντίστοιχες εικόνες από έγγραφα των Panama Papers. 

Ads

Η λογοκρισία αυτή έρχεται, σύμφωνα με τον Guardian, εν μέσω σημαντικής πολιτικής αναταραχής στη Μάλτα, όπου προγραμματίζονται πρόωρες εκλογές για τις 3 Ιουνίου, ενώ δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα για την εξουσία του Facebook αναφορικά με τη διάδοση ή τον αποκλεισμό ειδήσεων και πληροφοριών. 

Η δημοσίευση των Panama Papers πέρσι έπληξε την Μάλτα όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Σέμπρι και Μίτσι είχαν ιδρύσει off shore στον Παναμά. Λίγο καιρό μετά και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια υποστήριξε ότι μια άλλη υπεράκτια εταιρεία ανήκε στη σύζυγο του Μουσκάτ. 

Ο Μουσκάτ και η σύζυγός του αρνούνται ότι συνδέονται με την offshore εταιρεία και έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν μηνύσεις για δυσφήμηση. Επίσης υποστηρίζουν ότι δεν έχουν παρουσιαστεί έγγραφα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο πρωθυπουργός διέταξε μια δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κατηγορίες εναντίον του Σέμπρι ερευνώνται ξεχωριστά. Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια έχει επίσης κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση από τους Σέμπρι και Μίτσι οι οποίοι επίσης αρνούνται τις κατηγορίες. 

Στις 7 Μαΐου ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, που είναι ο γιος της Ντάφνι Γκαλίτσια, ξεκίνησε να δημοσιεύει τις δικές του αναφορές για τις offshore εταιρείες και τους πολιτικούς της Μάλτας στη σελίδα του στο Facebook, χρησιμοποιώντας τα hashtags #FattiKorrotti και #CorruptionFacts. Τα posts που συνοδεύονταν από αποσπάσματα και εικόνες εγγράφων από τα Panama Papers περιελάμβαναν διαβατήρια, τραπεζικές δηλώσεις και γράμματα καθώς και τι σημαίνουν αυτά κατά τον Γκαλίτσια. 

Στις 10 Μαΐου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον Γκαλίτσια για συκοφαντική δυσφήμηση αναφορικά με τους ισχυρισμούς του, μια κίνηση την οποία καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων. Την Τρίτη 19 Μαΐου, ο λογαριασμός κλειδώθηκε για 24 ώρες και οι περισσότερες αναρτήσεις διαγράφηκαν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. 

Το Facebook τονίζει ότι διερευνά τις περιστάσεις υπό τις οποίες έγιναν οι διαγραφές και αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. Οι κανόνες του δικτύου απαγορεύουν τη δημοσίευση των «προσωπικών πληροφοριών των άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αν και δεν είναι σαφές αν αυτός είναι ο κανόνας που το Facebook εκτιμά ότι παραβίασε ο Γκαλίτσια, καθώς άλλα post που περιέχουν εικόνες από άδειες οδήγησης ή διαβατήρια από τα έγγραφα του Παναμά δεν έχουν διαγραφεί. 

Σύμφωνα με τον Γκαλίτσια, τα στοιχεία που παρουσίασε αναπαράχθηκαν από τον Τύπο της χώρας αλλά μέσω του Facebook εκείνος θα είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει ένα σημαντικό μέρος του κοινού και κυρίως τους νέους και τους φοιτητές. «Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη», τόνισε. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του ότι άσκησαν πιέσεις στο Facebook να διαγράψει τα post, κάτι που ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού αρνήθηκε.