Πριν 12 χρόνια κανείς δεν θα φανταζόταν πως ένα ηλεκτρονικό δίκτυο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην επικοινωνία, θα άλλαζε την αγορά και θα «φακέλωνε» με τη θέλησή τους δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ads

Το Facebook έκανε το ντεμπούτο του στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στην Ivy League (χαρακτηρισμός μιας ομάδας οκτώ ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ). Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια.

Σήμερα, στα 12 του, το Facebook αποτελεί έναν πολύ ζωντανό οργανισμό που αναπτύσσεται καθημερινά με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας κατακτήσει την κορυφή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 2011 μετρούσε 750 εκατ. χρήστες και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τους 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030 οι χρήστες του Facebook θα φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια.

Ads

Αν σκεφτούμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυτή τη στιγμή είναι περίπου 7.3 δισ. άνθρωποι, ο Ζάκερμπεργκ ανεβάζει πράγματι πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη δεκαετία.