Το Facebook στη Νορβηγία αποφάσισε να λογοκρίνει μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες, το «κορίτσι της ναπάλμ», επιβάλλοντας τον κανόνα της απαγόρευσης των γυμνών εικόνων.

Ads

Στην εμβληματική φωτογραφία του Nικ Ουτ, που έχει βραβευτεί με πούλιτζερ, η 53χρονη σήμερα Παν Τι Κιμ Πατς τρέχει ολόγυμνη προσπαθώντας να γλιτώσει από τις βόμβες ναπάλμ που έριχναν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Βιετνάμ.

Ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ δημοσίευσε τη φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook, στο πλαίσιο μιας σειράς αναρτήσεων σχετικά με τις φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο. Όμως αυτό ελάχιστα απασχολεί το Facebook, που μπλόκαρε την ανάρτηση γιατί παραβίαζε τον κανόνα απαγόρευσης δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών.

Παρά τις αντιδράσεις το Facebook επέμεινε στην απόφασή του να διαγράψει τη φωτογραφία. Αντίδραση υπήρξε και από την Παν Τι Κιμ Πατ, η οποία πλέον ζει μόνιμα στον Καναδά. «Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει» δήλωσε η εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc».

Ads