Το Facebook αρνήθηκε τελικά στις «Ντραγκ Κουίν», τρανσέξουαλ και τραβεστί να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα αντί για τα πραγματικά τους ονόματα στα προφίλ τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δεν συμμορφωθούν τα προφίλ τους θα διαγράφονται, ανακοίνωσε το Facebook.

Ads

Το τελευταίο διάστημα το Facebook έχει διαγράψει πολλά προφίλ «Ντραγκ Κουίν» που χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα με την αιτιολογία πως δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό που προβλέπει πως οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα. Αν και στο Facebook υπάρχουν πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και η εταιρεία έχει κάνει κατά καιρούς πολλές εξαιρέσεις, ιδιαίτερα σε διάσημους, οι διεμφυλικοί στοχοποιήθηκαν μετά από πολλαπλές καταγγελίες χρηστών.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος των «Ντραγκ Κουίν» συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Facebook, στο Σαν Φρανσίσκο, παραδίδοντάς του τα αιτήματα και πλήθος υπογραφών που ζητούν την αλλαγή του κανονισμού. Η εταιρεία απέρριψε το αίτημα τονίζοντας πως συνήθως διαγράφει τους λογαριασμούς μετά από καταγγελίες χρηστών. Η LGBT κοινότητα υπογραμμίζει πως πολλά μέλη της φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους ονόματα για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και για απειλές κατά της ζωής τους που έχουν δεχτεί.

Το Facebook ανακοίνωσε πως αποκατέστησε προσωρινά εκατοντάδες λογαριασμούς που είχαν διαγραφεί, δίνοντας περιθώριο δύο εβδομάδων στους χρήστες να αντικαταστήσουν τα ονόματα ή να μετατρέψουν το προφίλ τους σε «Fan Page». Παρά την αρνητική απάντηση, οι διεμφυλικοί ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και εξέφρασαν την εκτίμηση πως τελικά θα πείσουν την εταιρεία. Μεταξύ άλλων η κοινότητα προγραμματίζει διαδηλώσεις αλλά και μποϊκοτάζ.

Ads

«Κακοποιημένες γυναίκες, άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ, διεμφυλικοί… Υπάρχουν ένα εκατομμύριο διαφορετικοί λόγοι για να χρησιμοποιήσει κάποιος ψεύτικο όνομα», τόνισε μέλος οργάνωσης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ωστόσο το Facebook υποστηρίζει πως πρόκειται για μια πολιτική που «βοηθά στην αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο αξιόπιστου περιβάλλοντος». Παράλληλα η εταιρεία επισημαίνει πως οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μεθόδους για την ασφάλειά τους, όπως να δημιουργήσουν ειδικές σελίδες για «δημόσια πρόσωπα» ή επαγγελματικές σελίδες, καθώς πολλές «Ντραγκ Κουίν» είναι επαγγελματίες και μέσω του Facebook προωθούν τις εμφανίσεις τους.

Οι διαχειριστές του Facebook επιμένουν στην πολιτική των πραγματικών ονομάτων υποστηρίζοντας πως με τη χρήση των αληθινών στοιχείων θα μειωθεί και το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού. Παράλληλα, σημειώνει το FoxNews, υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα, καθώς με τη χρήση των πραγματικών στοιχείων θα μπορούν να προωθούνται καλύτερα οι διαφημίσεις. Το Facebook εκτιμά πως περίπου στο 6% έως 11% των λογαριασμών που δημιουργούνται μηνιαίως χρησιμοποιούνται ψεύτικα ονόματα. «Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, αλλά χαμηλότερα στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία κ.α.», ανέφερε το Facebook σε μια τελευταία του έκθεση, σύμφωνα με το FoxNews.