Τον Σεπτέμβριο το Facebook στη Νορβηγία είχε μπλοκάρει τη φωτογραφία με το “κορίτσι της ναπάλμ”, μια από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι διαχειριστές ήταν πως το κορίτσι της φωτογραφίας, που τρέχει να γλιτώσει από τις βόμβες Ναπάλμ που έριχναν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ, ήταν γυμνό.

Ads

Η απόφαση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η απόφασή του ήταν λάθος. Ωστόσο φαίνεται πως οι διαχειριστές του Facebook δεν διδάχτηκαν κάτι από αυτό. Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν και το Facebook αποφάσισε να κόψει ένα βίντεο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς οι υπεύθυνοι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έκριναν πως ήταν “πολύ τολμηρό”.

Η σουηδική οργάνωση Cancerfonden κατήγγειλε το Facebook και δημοσίευσε μια “ανοικτή επιστολή” για την απόσυρση του βίντεο. “Βρίσκουμε ακατανόητο και περίεργο πώς μπορούν να αντιλαμβάνονται μια ενημερωτική ιατρική εκστρατεία ως σοκαριστική” είπε η εκπρόσωπος τύπου της Cancerfonden, Λένα Μπιόρνσταντ. “Η πληροφόρηση σώζει ζωές, αυτό είναι απαραίτητο για εμάς. Κι αυτό μας εμποδίζουν να κάνουμε” υπογράμμισε.

Το βίντεο  παρουσιάζει μια σειρά από σκίτσα όπου μια γυναίκα δείχνει βήμα προς βήμα τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξακριβώσει εάν έχει αναπτυχθεί κάποια ύποπτη κύστη στο στήθος της. Μετά τις αντιδράσεις το Facebook ζήτησε δημόσια συγγνώμη. «Η εικόνα αυτή δεν παραβιάζει τις πολιτικές μας σχετικά με τη διαφήμιση. Ζητούμε ειλικρινά συγνώμη για το λάθος μας και έχουμε ενημερώσει τον διαφημιζόμενο ότι επιτρέπεται το υλικό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 

Ads

Ο κανόνας για απαγόρευση των γυμνών ή τολμηρών εικόνων και κυρίως η άκριτη εφαρμογή του από τους διαχειριστές του Facebook έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι “ευαισθησίες” τους περιορίζονται στο γυμνό. Χαρακτηριστικό ήταν το πείραμα που είχε κάνει το Νοέμβριο του 2015 ο Γερμανός φωτογραφος Όλι Βαλντχάουερ.

Ο φωτογράφος ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται κρατώντας ένα χαρτόνι με ρατσιστικό μήνυμα, ενώ πίσω του ποζάρει μια γυμνόστηθη κοπέλα. Το Facebook τον ειδοποίησε άμεσα ότι η φωτογραφία του αφαιρείται λόγω της γυμνόστηθης κοπέλας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ρατσιστικό του μήνυμα.

Σημειώνεται πως το Facebook στους όρους χρήσης αναφέρει πως απαγορεύεται κάθε “περιεχόμενο με γυμνό ή σεξουαλικά υπονοούμενα”, αλλά δεν κάνει κάποια αναφορά για  μηνύματα με ρατσιστικό περιεχόμενο.