Η συζήτηση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων συζητείται σήμερα Τετάρτη στο EuroWorking Group, με τον έντυπο Τύπο της Τετάρτης να ασχολείται εκτενώς με το θέμα, καθώς αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» για την παραπέρα έγκρισή της από το Eurogroup, όποτε κι αν αυτό προγραμματιστεί να γίνει.

Ads

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και το σενάριο του «ρωσικού παράγοντα» εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Χθες, εξάλλου, ο ίδιος παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS, όπου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα.

image

Αναλυτικότερα, το «Έθνος» γράφει: «Μάχη με τον χρόνο». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, με στόχο να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση μέχρι τις 8 Απριλίου. Η σημερινή πρόβα έγκρισης της λίστας των μεταρρυθμίσεων στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup είναι καθοριστική».

Ads

image

«Η Ελλάδα δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη», γράφει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας, «ώστε να αποτελέσει ‘γέφυρα’ μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΤΑΣΣ εν όψει του ταξιδιού του στη Μόσχα (8 Απριλίου), προωθεί δυναμικά η κυβέρνηση».

image

«Αργοψήνεται η συμφωνία», σημειώνει στην πρώτη σελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Όπως γράφει η εφημερίδα «σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Η εκτίμηση αυτή πρόκειται να επιβεβαιωθεί και στο σημερινό Euroworking Group, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται σήμερα τεχνικά κλιμάκια της Ομάδας των Βρυξελλών για να αντλήσουν σημαντικά στοιχεία. Ωστόσο, οι διακοπές για το Πάσχα των καθολικών προκαλούν νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις».

image

«Πιο κοντά στη Μόσχα», γράφουν τα «Νέα» της Τετάρτης. Η εφημερίδα τονίζει πως «παρά τη στοχοποίησή της από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι πέφτει στην αγκαλιά του Πούτιν, η Αθήνα συνεχίζει το φλερτ με τη Μόσχα και ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα την πάγια θέση της κυβέρνησης κατά της επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία».

image

«Προειδοποίηση Μέρκελ, Ολάντ», γράφει η «Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, ενώ το ταμειακό πρόβλημα της Ελλάδας οξύνεται μέρα με τη μέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατυχήματος».

image

Ελεύθερος Τύπος: «Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν οι βάσεις λόγω εισακτέων». Η εφημερίδα γράφει ότι «με ‘χειρουργική’ ακρίβεια έχει γίνει η φετινή κατανομή του αριθμού εισακτέων στην πλειοψηφία των σχολών. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μικρή μείωση όπως είχε εξαγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψηφίους».

image

Στην «Ημερησία»: «Ο χρόνος πιέζει η συμφωνία αργεί». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για τις εξελίξεις, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα».

image

«Εκβιάζει το λαό να πληρώσει χαράτσια χαρίζει εκατομμύρια στους επιχειρηματίες», γράφει στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης» για την κυβέρνηση.

Όλα τα πρωτοσέλιδα