Μία μάχη για τη διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων έχει ξεκινήσει ένας φοιτητής Νομικής από την Αυστρία. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται το Facebook, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει μέχρι να καταλάβουν οι αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου πως πρέπει να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. 

Ads

 

Ο φοιτητής πέρα από τη δικαστική σύγκρουση με την «Facebook» έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία, την «Europe vs Facebook» που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 24χρονος  Μαξ Σρεμς, εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία που δίνει στο χρήστη το δικαίωμα «πρόσβασης στα δεδομένα που τον αφορούν (Οδηγία 95/56/EC)»,  απαίτησε από την «Facebook» να του τα  παραδώσει.

Ads

Ο φοιτητής έκπληκτος έλαβε ένα CD με 1.222 αρχεία PDF. Στο CD βρήκε όλα τα  «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Μάλιστα έλαβε και δεδομένα τα οποία ο ίδιος είχε παλαιότερα διαγράψει από το προφίλ του. «Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό του» σχολιάζει ο Σρεμς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου, εξάλλου, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατηγόρησε το Facebook για παραπλανητικές πρακτικές, όσον αφορά τα δεδομένα των χρηστών, και αποφάσισε να το θέσει υπό επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Σρεμς υποψιαζόμενος πως το Facebook δεν του είχε παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν κινήθηκε νομικά. Αρχικά απευθύνθηκε στις Αυστριακές Αρχές και στη συνέχεια στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.

Συνολικά ο αυστριακός φοιτητής έχει υποβάλει 22 καταγγελίες, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης που είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Ιρλανδός επίτροπος. «Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» δήλωσε ο Σρεμς. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».