Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας συμπαρασύροντας έτσι όλο το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο στην αυτοδιάλυσή του. Στη επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για απόκρυψη απόφασης του εποπτικού συμβουλίου που καταδίκαζε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Στο μεταξύ, τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ κάλεσε σε απολογία εντός πέντε ημερών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μετά τη νέα επιστολή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για τη λογοκρισία στη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. 

Ads

Αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ

Της παραίτησης Ζούλα, είχε προηγηθεί η παραίτηση του Χρήστου Χωμενίδη και η προ έτους παραίτηση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Σιμ. Σιμόπουλου (για προσωπικούς λόγους). Το Εποπτικό Συμβούλιο μένει πια με τέσσερα μέλη και ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ (4173/13) ορίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από πέντε.
 
Ο Ανδρέας Ζούλας δεν περιορίζεται να επαναλάβει στην παραίτησή του τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στην δημόσια τηλεόραση. Επιπλέον αποκαλύπτει το γεγονός ότι ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων κυβερνητικών πρακτικών, αυτή ούτε δημοσιοποιήθηκε δια της επισήμου οδού στα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό επικαλείται ως «τελικό λόγο» της παραίτησής του εκφράζοντας την ελπίδα του με την αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου που επιφέρει η επιλογή του «να αντιληφθεί έστω και τώρα η κυβέρνηση την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια».

Η επιστολή Ζούλα

Αγαπητέ Πρόεδρε,
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της 1ης τρέχοντος μηνός κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου – αμετάκλητης αυτή τη φορά – αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.  Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές  παρεμβάσεις, όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.
 
Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου.
 
Το Εποπτικό Συμβούλιο  δεν έχει προορισμό την συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης. Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο. Ήδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη. Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια.
 
Με εκτίμηση
 
Ανδρέας Χ. Ζούλας
 
Δημοσιογράφος

Ads

ΕΣΡ καλεί ΝΕΡΙΤ για το κόψιμο της ομιλίας Τσίπρα
 
Στο μεταξύ, τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ κάλεσε σε απολογία εντός πέντε ημερών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μετά τη νέα επιστολή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για τη λογοκρισία στη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. 

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ι. Λασκαρίδη  και τα μέλη του ΕΣΡ ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητά την παρέμβαση του οργάνου για το θέμα αλλά και να πράξει τα δέοντα εφόσον η μη μετάδοση της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σύμφωνα με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Η επιστολή Σκουρλέτη
 
«Κύριοι
 
Όπως έχει γίνει γνωστό μέσω του Τύπου, η φερόμενη ως Δημόσια τηλεόραση – ΝΕΡΙΤ, αρνήθηκε να μεταδώσει την ομιλία του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο ίδρυμα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.
 
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας τις προηγούμενες ημέρες, τελικώς η ΝΕΡΙΤ, που θέλει να ονομάζεται Δημόσια τηλεόραση, δεν κάλυψε την ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, παρότι τονίσαμε εγκαίρως και με κάθε τρόπο στους υπεύθυνους ότι επρόκειτο για κορυφαία εκδήλωση του κόμματός μας. Η συνέχεια είναι γνωστή. Για λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ καθηγητής Α. Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής του, δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 17 Σεπτεμβρίου 2014, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας εκτιμά ότι δεν υπήρξε «ίση μεταχείριση» όταν αποφασίστηκε η μη μετάδοση της ομιλίας του Προέδρου μας και ότι ο χειρισμός «δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε σοβαρός για ένα κρατικό μέσο». Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ επιρρίπτει  ευθύνες στον γενικό διευθυντή Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ, Β. Θωμόπουλο, αλλά και στην υφυπουργό Τύπου Σοφία Βούλτεψη για παρεμβάσεις στη ροή του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης και παράκαμψη των μελών του Δ.Σ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, (αρ.8, παρ. 4) το Ε.Σ. «εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής ή άλλης παρέμβασης». 
 
Κύριοι:
 
* Το Σύνταγμα στο αρ. 15 σημειώνει ότι: «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων…»
 
* Ο ιδρυτικός Νόμος της ΝΕΡΙΤ (4173/ 2013) σημειώνει (αρ.2 παρ.2): Η δημόσια ραδιοτηλεόραση υπηρετεί τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας. Έχει σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων…»
 
Ζητούμε από το Συμβούλιό σας να εξετάσετε εάν η μη μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου είναι σύμφωνη με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και ιδίως με την αποστολή της Δημόσιας Τηλεόρασης και να πράξετε τα δέοντα.
 
Με τιμή,
 
Πάνος Σκουρλέτης,
 
Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ»
 
Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2014