Η εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη έστειλε εξώδικο στο πρακτορείο διανομής εφημερίδων «Ευρώπη» με το οποίο διαμαρτύρεται για τις ανακοινώσεις κυκλοφορίας των εφημερίδων και καταγγέλλει «στημένο παιχνίδι» ώστε να μπορεί η διαφήμιση να πηγαίνει σε αυτές που έχουν προεπιλέξει.

Ads

Σε δημοσίευμά της η Documento παρουσιάζει την «απάτη» που διαπίστωσε ύστερα από έρευνα σε σημεία πώλησης των εφημερίδων. Ειδικότερα παρατήρησε πως σε κάποια σημεία οι δικές της πωλήσεις ήταν μηδενικές. Υπαλληλοι της εφημερίδας επισκέφτηκαν τα εν λόγω σημεία επί τρεις Κυριακές και διαπίστωσαν πως πολλά από αυτά απλά ήταν κλειστά τις Κυριακές. Δηλαδή το πρακτορείο εμφανίζει να μοιράζει κανονικά παντού την εφημερίδα, ωστόσο πρόκειται για εικονικά σημεία πώλησης.

Αυτό όμως που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η περίπτωση ενός περιπτέρου στην οδό Κονίτσης 25 στο Χαλάνδρι. Το περίπτερο επί 17 Κυριακές δεν έχει πουλήσει ούτε ένα φύλλο της εφημερίδας. Λογικό καθώς όπως αποδείχθηκε είναι κλειστό και μάλιστα η ΔΕΗ έχει θυροκολλήσει και έγγραφο με το οποίο γνωστοποιεί πως θα διακόψει την παροχή ρεύματος καθώς δεν μπορεί να βρει τον ιδιοκτήτη.

image

Ads

image

Όμως ξαφνικά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Documento, την Πέμπτη, στο δελτίο πωλήσεων της Αττικής που έστειλε το Πρακτορείο, το εν λόγω περίπτερο φαινόταν να έχει πουλήσει δύο φύλλα. «Το κλειστό περίπτερο όχι μόνο παρέλαβε δύο φύλλα της εφημερίδας αλλά τα πούλησε κιολας!», σχολιάζει η Documento και συνεχίζει:

«Είναι μία από τις πολλές αποδείξεις, πως η διανομή των εφημερίδων, όπως και η ανακοίνωση «πρόβλεψης πώλησης» αν και κανένας δεν την απαιτεί, είναι ένα παιχνίδι βρώμικης χειραγώγησης του Τύπου. Δεν αποτελεί δικό μας πρόβλημα ή επιχειρηματική διαφορά, αλλά παραβίαση όσων προβλέπει το Σύνταγμα για την ελευθερία του Τύπου. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει ευθύνη να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία και διανομή ως θεματοφύλακας του Συντάγματος»

Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση του Πρώτου Θέματος το οποίο, όπως γράφει, ενώ είχε καταβαραθρωθεί κυκλφοριακά, άλλαξε πρακτορείο διανομής, έφυγε από το «Άργος» και πήστε στην «Ευρώπη», με αποτέλεσμα να προσθέσει ξαφνικά στις πωλήσεις του 20.000 επιπλέον φύλλα»

«Είναι τόσο σικέ το παιχνίδι, που από την Πέμπτη, κυκλοφορεί η πληροφορία πως την Κυριακή το Πρώτο Θέμα θα «πουλήσει» 61.000 φύλλα. Άλλο θαύμα αυτό και προφητεία. Το δε «Έθνος», συμφερόντων Μπόμπολα, που είναι και ιδιοκτήτης της «Ευρώπης» είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε δεν κυκλοφορήσει λόγω απεργίας, πουλάει ακριβώς τα ίδια φύλλα. Θα επανέλθουμε. Και με εισαγγελέα μάλιστα», καταλήγει το δημοσίευμα της Documento.