Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ο Τζαν Ντουντάρ, απηύθυνε έκκληση από το Στρασβούργο στους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές της χώρας του. Όπως είπε η Τουρκία έχει γίνει «η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο».

Ads

«Μην αφήνετε την καταπίεση να υπερισχύσει και να καταστρέφει τα ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε ο Ντουντάρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτή η μάχη δεν είναι σημαντική μονάχα για το μέλλον μας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος που σήμερα ζει εξόριστος στη Γερμανία και βρίσκεται μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το Βραβείο Ζαχάρωφ.

«Η Τουρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» παγκοσμίως, τόνισε υπογραμμίζοντας πως 130 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και ακόμη 2.500 έχασαν τη δουλειά τους μετά το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης με την αιτιολογία πως ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου. «Η πίεση που ασκείτο στα ΜΜΕ ήταν ήδη μεγάλη πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως έχει καταλήξει ανυπόφορη» τόνισε.

Ads

Ο Τζαν Ντουντάρ κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές πως αποκάλυψε «κρατικά μυστικά», δημοσιεύοντας στοιχεία για προμήθεια όπλων και πολεμικού υλικού στους τζιχαντιστές της Συρίας από την τουρκική κυβέρνηση.

Για αυτήν την υπόθεση, καταδικάστηκε τον Μάιο σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 10 μηνών. Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο νέας καταδίκης καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ντουντάρ, που ήδη έχει πέσει θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας, έφυγε από την Τουρκία για τη Γερμανία εξηγώντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις δικαστικές αρχές της χώρας του.