Την Δευτέρα ο Πάβελ Ντούροφ παραιτήθηκε από την θέση του στο VKontakte, το ρώσικο «facebook», και την Τρίτη εγκατέλειψε την Ρωσία επικαλούμενος εντάσεις με τις αρχές. «Δεν βρίσκομαι στη Ρωσία, και δεν έχω καμιά πρόθεση να επιστρέψω εκεί», έγραψε στον αμερικανικό ιστότοπο TechCrunch. «Φοβούμαι μήπως υπάρξει οπισθοδρόμηση. Αφότου αρνήθηκα δημοσίως να συνεργασθώ με τις αρχές, δεν μπορούν να με ανεχθούν», ανέφερε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας.

Ads

Ο Ντούροφ δήλωσε πως το Δεκέμβριο είχε αρνηθεί να παραδώσει στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) τα προσωπικά δεδομένα των στελεχών της οργάνωσης Euromaidan, του Κινήματος της Ευρώπης που πρωτοστάτησε στις φιλοευρωπαϊκές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία τους περασμένους μήνες. «Η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων για Ουκρανούς στις ρωσικές αρχές θα ήταν όχι μόνον αντίθετη προς το νόμο, αλλά θα συνιστούσε επίσης προδοσία όλων αυτών των εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας που μας έδειξαν εμπιστοσύνη», είχε εξηγήσει τότε από τη σελίδα του στο VK.

Εδώ και πολλούς μήνες, ο ιδρυτής βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το επενδυτικό ταμείο United Capital Partners (UCP), επικεφαλής του 48% του VK, το οποίο τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τους πόρους του VK για να δημιουργήσει πέρυσι την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή στιγμιαίων μηνυμάτων Telegram, ανεξάρτητη από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο ρωσικός γίγαντας του Ίντερνετ Mail.ru, ο οποίος υποστηρίζει τον Ντούροφ και κατέχει το υπόλοιπο 52% του κεφαλαίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την παραίτηση του Πάβελ Ντούροφ από τη θέση του γενικού διευθυντή».

Σημειώνεται πως η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) θέσπισε την Τρίτη αντιτρομοκρατικούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους τα blog με περισσότερες από 3000 επισκέψεις την ημέρα θα πρέπει να δηλώνονται ως ένα μέσο ενημέρωσης. Η δήλωση θα γίνεται στην αρχή ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, την Roskomnadzor, που θα διατηρεί όλα τα δεδομένα για έξι μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο οι blogger θα πρέπει να δημοσιεύουν το όνομά τους. Η Roskomnadzor τις προσεχείς ημέρες θα καταρτίσει ένα κατάλογο με τα πιο δημοφιλή blog. Αυτά θα πρέπει μέσα σε διάστημα 10 ημερών να συμμορφωθούν με όσα ορίζει η νέα νομοθεσία. 

Ads