Nα τροποποιήσει ορισμένα παλιά και άσχετα με τις αναζητήσεις αποτελέσματα μετά από αίτημα απλών πολιτών στα πλαίσια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων υποχρεώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη Google.

Ads

 
Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2001 όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ισπανίας διέταξε τη Google να αφαιρέσει ηλεκτρονικούς συνδέσμους σε περισσότερα από 100 δημοσιευμένα άρθρα στο διαδίκτυο, που θεωρήθηκαν «δυνητικά δυσφημιστικά».
 
Συγκεκριμένα την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο ένας Ισπανός πολίτης που παραπονέθηκε ότι η αναζήτηση στη Google με το όνομά του έβγαζε ως αποτελέσματα άρθρα εφημερίδων πριν από 16 χρόνια για την πώληση ακινήτου για εξόφληση χρεών που είχε τότε. Υποστήριξε ότι το θέμα έχει επιλυθεί και δεν θα έπρεπε να συνδέεται πλέον το όνομά του με τα συγκεκριμένα άρθρα.
 
Η Google, από την πλευρά της, είχε καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Μαδρίτης. Ακολούθως, η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση για τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας και του διαδικτύου.
 
Η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντιγνκ, με ανάρτησή της στο Facebook, τόνισε ότι πρόκειται για «μια καθαρή νίκη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων».
 
Η Google από την πλευρά της χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση και ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν οι επιπτώσεις. Η μηχανή αναζήτησης υποστηρίζει ότι δεν ελέγχει τα στοιχεία που εμφανίζονται και ότι απλώς παρέχει τα links (συνδέσμους) για πληροφορίες που παρέχονται δωρεάν στο ίντερνετ. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν υποχρεωθεί να σβήσει δεδομένα, αυτό θα ισούται με λογοκρισία.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2012 έναν νόμο που δίνει στους χρήστες του ίντερνετ το «δικαίωμα στο να ξεχαστούν», να αιτηθούν δηλαδή την αφαίρεση δεδομένων που αφορούν τους ίδιους και θεωρούν ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους. Στα πλαίσια του εν λόγω νόμου οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να επεμβαίνουν σε ορισμένες αναζητήσεις ώστε τα αποτελέσματα να συμβαδίζουν με την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.