Το enallaktikos.gr είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας τριετούς έρευνας εθελοντών για τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν 47 πόλεις καταγράφοντας αναλυτικά τα δίκτυα, τα τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, τα συστήματα χωρίς μεσάζοντες και όλες τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα ως απάντηση στην κρίση. Του Νίκου Μίχου

Ads

«Φτιάξαμε περισσότερες από 3000 παρουσιάσεις αυτών των δικτύων, κυρίως με την συμβολή της Βιβής Συργκάνη, της Ναταλίας Μηλιώκα και της Ματίλντα Μανωλικάκη. Επίσης, πολύ βοηθητική ήταν η αρωγή του κόσμου στις διάφορες πόλεις, στο να διασταυρώσουμε όλα τα στοιχεία», αναφέρει στο tvxs.gr ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. 

 

Όλες αυτές οι παρουσιάσεις μπήκαν στο λογισμικό του enallakitkos.gr ώστε να μπορεί κανείς να αναζητήσει όποιο δίκτυο θέλει και να μάθει για αυτό μέσω βίντεο και συνεντεύξεων ή να παρακολουθήσει τις δράσεις του. 

Ads

 

«To Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, μας είπαν ότι η δουλειά μας ισοδυναμεί με 4-5 μεταπτυχιακά», σχολιάζει ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, και προσθέτει ότι ανάλογη στάση κράτησαν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα. «Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν αυτή την στιγμή το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν υπάρχει αντίστοιχο portal που να τα καγράφει όλα. Έτσι μας είπαν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πιλότος για να γίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες», ανέφερε. 

 

To portal έχει περιεχόμενο ευρύ, αφορώντας την αλληλέγγυα οικονομία εν γένει. Διαθέτει στοιχεία από οργανώσεις που συντηρούν αρχαία θέατρα, μέχρι φιλοζωικές. 

 

«H κοινωνική εφευρετικότητα και η κοινωνική καινοτομία καταγράφονται και φυλάσσονται στο portal με σκοπό την καλύτερη διάχυση της πληροφορίας και την ενίσχυση των δικτύων», περιγράφει ο δημοσιογράφος. 

 

Το εγχείρημα φιλοδοξεί να θέσει ένα ζήτημα γύρω από τον κρατισμό: είναι το κράτος η αφετηρία για μεγάλη αλλαγή, μια επανάσταση, ή αυτή πρέπει να ξεκινήσει από την κοινωνία; «Υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής από τα κάτω που τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν ή όταν το κάνουν δεν γίνεται όπως πρέπει», εξηγεί ο Α. Ρουμελιώτης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο 8μηνο έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα περίπου 400 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. 

 

Το enallaktikos.gr στοχεύει, λοιπόν, να αποτελέσει έναν κόμβο μεταξύ του κοινού και των κοινωνικών δικτύων. O στόχος φαίνεται να είναι επιτεύξιμος καθώς ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, η επισκεψιμότητα έφτασε τις 25.000 με την προώθηση να γίνεται κυρίως μέσω των social media.