Στην αδυναμία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώσει για δεύτερη φορά τους απαιτούμενους βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επικεντρώνεται η πλειονότητα των διεθνών ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά την λήξη της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγες οι αναφορές για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ads

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στην τρίτη ψηφοφορία δίνει έμφαση άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο φέρει τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές μετά τη βελτιωμένη εικόνα στη Βουλή». 

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, «η κατάσταση στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και των μικρότερων κομμάτων, όπου ο Σαμαράς πρέπει να βρει επιπλέον ψήφους, παραμένει ρευστή, καθώς οι βουλευτές καλούνται να ζυγίσουν μια απόφασή τους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές».

Απίθανη για την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν την εξασφάλιση των 180 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία οι Financial Times. Ο αρθρογράφος τους υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – πως «ο Σταύρος Δήμας είναι απίθανο να εκλεγεί προέδρος υπό αυτά τα δεδομένα», ενώ πλέον προβάλλει η προοπτική για πρόωρες εκλογές και νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, οι FT γράφουν πως «εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί θα απαιτήσει μια σημαντική διαγραφή του ελληνικού χρέους, βάζοντας την Αθήνα σε τροχιά σύγκρουσης με τους διεθνείς δανειστές της».

«Η ελληνική προεδρική εκλογή πηγαίνει στον τρίτο γύρο», τιτλοφορείται το άρθρο του βρετανικού Guardian. Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως οι «οικονομικές αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα γύρω από την προεδρική εκλογή, αν και μετά τα μέτρα κατά της κρίσης που υιοθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τώρα υπάρχει μικρότερος κίνδυνο για την εξάπλωσή της, με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους να υποστηρίζεται από τους επίσημους δανειστές». 

«Ακόμη πιο κοντά στις κάλπες βρίσκεται η Ελλάδα», εκτιμά το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που δηλώνει: «Υπάρχουν ακόμη πέντε βουλευτές που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα στη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Το ανώτερο που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση είναι οι 175 ψήφοι, ειδικά αν επιμείνει στην υποψηφιότητα Δήμα».

«Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών δεν είναι καλοδεχούμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle στο άρθρο του για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Ο αρθρογράφος του DW δίνει έμφαση στα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας ότι «η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί εκλογές» και γράφει πως «τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ φοβούνται πως μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κόμμα κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κατάργηση όλων των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

«Ο υποψήφιος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την προεδρία απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη κατά το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας», υπογραμμίζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα επιτείνει τη δυσμενείς προοπτικές της οικονομίας της.

«Η ψήφος για την εκλογή Προέδρου οδηγείται στον αποφασιστικό γύρο για τον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφουν οι New York Times σε άρθρο τους, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα αλληλοκατηγορούνται για διασπορά φόβου, ενώ νέα πολιτικά κόμματα αρχίζουν να διαμορφώνονται».

«Η Ελληνική κυβέρνηση απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», γράφει εκτενές άρθρο της γαλλικής Le Monde.