Σοβαρές ανησυχίες για την καταδίκη του μπλόγκερ Φίλιππου Λοΐζου, γνωστού ως «Γέροντα Παστίτσιου», εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης».

Ads

 
Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει πως η δίωξή του ξεκίνησε ύστερα από σχετική ερώτηση που έθεσε στη Βουλή ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, «υπαρχηγός» της νεοναζιστικής οργάνωσης.
 
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας και υπενθυμίζεται πως «τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας».
 
Επίσης «τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους. Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα».
 

Διαβάστε επίσης:

«Τον Οκτώβριο του 2013 ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχισυντάκτης του ερευνητικού περιοδικού HOT DOC και δημοσιογράφος, παραπέμφθηκε σε δίκη για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής. Αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2012 και στο δεύτερο βαθμό τον Νοέμβριο του 2013», σημειώνει.

Ads