Τα αιτήματα των κυβερνήσεων στην Google για την παροχή πληροφοριών των χρηστών υπηρεσιών της έχουν αυξηθεί κατά 150% από την στιγμή που ο διαδικτυακός κολοσσός άρχισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία το 2009. Μάλιστα στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 250%.

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας της Google, στο πρώτο μισό του 2014 τα αιτήματα των κυβερνήσεων αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του προηγούμενου χρόνου. Στις ΗΠΑ η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 19%.

Σύμφωνα με το νομικό τμήμα της Google, «η αύξηση αυτή έρχεται παρά τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα παρακολουθήσεων των κρατών. Μάλιστα παρά τις αποκαλύψεις οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εξαπλώσουν τις παρακολουθήσεις τους και σε παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ εκτός των συνόρων τους».

Η Google αν και αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πολεμήσουν το έγκλημα υπογραμμίζει ότι χρειάζεται διαφανής νομοθεσία σχετικά με τις παρακολουθήσεις που θα ελέγχεται από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ads

Παρά το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να αυστηριοποιήσει την νομοθεσία σχετικά με τις παρακολουθήσεις ύστερα από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, δεν έχουν γίνει πολλά.

Μάλιστα, αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο 250.000 δολαρίων ημερησίως στην Yahoo επειδή δεν δεχόταν να δώσει στοιχεία πελατών της. Το πρόστιμο μπορεί να διπλασιαστεί όσο η εταιρία δεν συμμορφώνεται στα αιτήματα της κυβέρνησης.

Η Google που δεν δημοσιοποίησε τον αριθμό των αιτημάτων που δέχθηκε από την NSA για λόγους ασφαλείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος που προωθείται για την προστασία από την ακατάσχετη παρακολούθηση στο διαδίκτυο ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο νόμος για την προστασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που εισήχθη επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν και τόνιζε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει ένταλμα έρευνας πριν προχωρήσει στην οποιαδήποτε παρακολούθηση ή να ζητήσει από πάροχο επικοινωνίας να δώσει στοιχεία πελατών του».