Αθωώθηκε σήμερα ο Αντώνης Τσιπρόπουλος, ο διαχειριστής του blogme.gr, που από το 2007 βρίσκεται με τον Δημοσθένη Λιακόπουλο σε δικαστική διαμάχη καθώς, στην ιστοσελίδα του αναπαράχθηκε ένας σύνδεσμος που παρέπεμπε σε blog που σατύριζε τις τηλεοπτικές εκπομπές του Λιακόπουλου. Καθόλη την διάρκεια της εξέλιξης της υπόθεσης πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν σχολιάσει ότι μαζί με τον Τσιπρόπουλο εκδικάζεται και η ελευθερία του λόγου και η ελευθεροτυπία.

Ads

 
Ειδικότερα, το blogme.gr ήταν ένα «aggregator». Πρόκειται δηλαδή για μια ιστοσελίδα που συλλέγει τους τίτλους των δημοσιεύσεων των διαφόρων blog της γεωγραφικής περιοχής της επιλογής του και τους αναδημοσιεύει με την μορφή των ενεργών συνδέσμων, που παραπέμπουν τον αναγνώστη στο blog που δημοσιεύει το άρθρο της προτίμησής του.
 
Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος είχε μηνυθεί από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο με αποτέλεσμα ο πρώτος να συλληφθεί με την κατηγορίες της δυσφήμισης. Παρόλα αυτά, καθώς ο ίδιος ο Τσιπρόπουλος δεν παρήγαγε το δυσφημιστικό, κατά τον μηνυτή, περιεχόμενο αλλά μέρος αυτού εμφανιζόταν αυτόματα στην ιστοσελίδα χωρίς τη δική του επέμβαση, η υπόθεση αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον του Τύπου, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς.
 
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τρεις φορές τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή είχε υπάρξει στο ελληνικό διαδίκτυο με ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προς υπεράσπιση του Τσιπρόπουλου. Ο κατηγορούμενος είχε μάλιστα αναφέρει όταν άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσής του, ότι «πρόκειται περί παραλογισμού η ποινικοποίηση του linking».
 
Σήμερα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, κατά την εκδίκαση της απόφασης, και ενώ η εισαγγελία είχε προτείνει την ενοχή του Αντώνη Τσιπρόπουλου, το δικαστήριο τον αθώωσε.
 
Στα social media έχει λάβει χώρα μεγάλη συζήτηση γύρω από την αθωωτική απόφαση σε μια περίοδο που το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό από ότι ήταν όταν ο Τσιπρόπουλος συνελήφθη. Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα σχόλια από το twitter:
 
@vrypan
Θυμίζω ότι ο Λιακόπουλος έχει αποσυρθεί (εδώ και χρόνια) από την υπόθεση #blogme και αυτό που εξελίσεται πλέον είναι η αυτεπάγγελτη δίωξη…
 
@SykoFantiS
Αν υπήρχε δικαιοσύνη σήμερα δεν θα έπρεπε να δικάζεται ο Τσιπρόπουλος #blogme αλλά ο κρατικός ψηφιακός αναλφαβητισμός, κι η ανοησία.
 
@Antidrasex
Εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση #blogme ; Ρε σεις, όταν έγινε δεν ειχαμε καν τουήτερ!
 
@AndreasKakaris
Σέρνεις έναν προφανώς αθώο σε δίκες για χρόνια. Δε θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί αποζημίωση. Έστω ηθική! #blogme
 
@philos
Μετά από 7 χρόνια που η τεχνολογία και τα social media έχουν αλλάξει τόσο! RT @KasdaglisC: ΑΘΩΟΣ! #blogme
 
@SykoFantiS
Άλλη μια φορά. Ο Ψηφιακός αναλφαβητισμός της υποθ. #blogme οδήγησε στην υπόθ. #usbstick. Είναι ακριβώς ο ίδιος πολιτικός εξευτελισμός.
 
@apas
Μετά από τόσα χρόνια #blogme: αθώωση.
 
@asteris
Μία νέα γενιά ‘ψηφιακών ιθαγενών’ βγήκε στα 6 χρόνια της υπόθεσης #blogme. Ελπίζω να δραστηριοποιηθεί στην προάσπιση ψηφιακών δικαιωμάτων