Προσπάθεια λογοκρισίας από την Ελληνικός Χρυσός καταγγέλλει το Συντονιστικό Ιερισσού με αφορμή τις απειλές της εταιρείας για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της διοίκησης της ΕΡΤ για την εκπομπή «Αντιδραστήριο» στην ΕΡΤ3, που πρόβαλε το ζήτημα των μεταλλείων στις σκουριές και τη δράση των κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Ads

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός ανέφερε για την εκπομπή: «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε χθες βράδυ από την τηλεόραση της ΕΤ – 3 ένα «ενημερωτικό» ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της εκπομπής ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ,  το οποίο στο σύνολό του υπήρξε  αναληθές, υποβολιμαίο, δυσφημιστικό και εν τέλει συκοφαντικό για την εταιρεία μας και τους εργαζόμενούς μας. Καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επαγγελματισμού και αντικειμενικότητας,  η εκπομπή στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ιδεολογική μονομέρεια και στα γνωστά ψεύδη που αναπαράγονται κατά σύστημα από τους αντιπάλους της επένδυσης, χωρίς να αναζητήσει και να φιλοξενήσει και την άποψη της εταιρείας μας. Το να μετατρέπεται μια εκπομπή σε «λαϊκό δικαστήριο» και μάλιστα μέσα από έναν δημόσιο τηλεοπτικό φορέα για τον οποίο πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες, είναι πράξη που δεν συνάδει με το δημοκρατικό ήθος και γι’ αυτό την καταγγέλλουμε.

Γνωστοποιούμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να λάβουμε  εις βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ κκ Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΤ-3 κ.κ Ιωάννη Μυλόπουλου  και  Αλέξανδρου  Κάντερ Μπαξ καθώς και των υπευθύνων της εκπομπής «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ»,  όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρύτατης ηθικής βλάβης την οποία προξένησε η εν λόγω εκπομπή».

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, που προβλήθηκε την Τετάρτη 16/9, παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες δράσεις στο όρος Κάκαβος και τη βορειοανατολική Χαλκιδική, οι πορείες, οι κατασκηνώσεις ευαισθητοποίησης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και οι διεθνείς συναντήσεις κινημάτων. Ακόμη, ο φακός της εκπομπής κατέγραψε την εικόνα πριν και μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής των εργασιών.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής

Το Συντονιστικό Αγώνα Ιερισσού καταγγέλλει πως η Ελληνικός Χρυσός επιχειρεί «να μπλοκάρει τη μετάδοση του δεύτερου μέρους της εκπομπής και καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να προστατέψει το δικαίωμα των εργαζομένων της να παρουσιάζουν τις αλήθειες που συστηματικά αποκρύπτονται». «Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι πιέσεις προς τους συντελεστές της εκπομπής και τη διοίκηση του καναλιού, ώστε να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής. Ζητάμε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διασφαλίσει το δικαίωμα της έκφρασης απόψεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα πολυεθνικών, “επενδυτών”, μεγαλοεργολάβων και διαπλεκόμενων», αναφέρουν.

Ads

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Ιερισσού

«Με αφορμή την εκπομπή “Αντιδραστήριο” που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνικός Χρυσός θυμήθηκε – και επικαλέστηκε – τις έννοιες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εταιρεία που, εδώ και χρόνια, έχει επιστρατεύσει όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στην εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδισης των θέσεών της. Η εταιρεία που έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε χορηγίες και διαφημίσεις. Η εταιρεία που δε διστάζει να διοργανώνει και να χρηματοδοτεί ταξίδια δημοσιογράφων.

Η πολυεθνική πρέπει να καταλάβει ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι αλά καρτ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, επέλεξαν να παρουσιάσουν εκείνη την πλευρά του θέματος που σπάνια παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να είναι μια απόπειρα αποκατάστασης μιας ισορροπίας (που έχει διαταραχθεί με ευθύνη της εταιρεία και διαπλεκόμενων ΜΜΕ). Σαφώς και ο καθένας μπορεί να ασκεί κριτική στο έργο ενός δημοσιογράφου, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία έφτασε σε σημείο να απειλεί με ποινικές διώξεις των παραγωγών σημαίνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Η λογική “όποιος δημοσιογράφος, εκπομπή, παραγωγός δεν ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας διώκεται” είναι μια άκρως αποικιοκρατική λογική που αποδεικνύει ότι η εταιρεία διόλου ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση ενός στημένου επικοινωνιακού παιχνιδιού που προσβλέπει μόνο στην επίτευξη των στόχων της.

Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι στην εκπομπή ειπώθηκαν ψέμματα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως θα ήθελε εκείνη. Η ουσία όμως παραμένει. Το αρσενικό παραμένει σε μεγάλες συγκεντρώσεις, η αποψίλωση συνεχίζει να αφορά μεγάλη έκταση ζωτικής σημασίας δάσους, τα μεταλλευτικά απόβλητα θα είναι εκεί και θα απειλούν τις ζωές όλων μας, το νερό που σήμερα πίνουμε αύριο δε θα υπάρχει. Η εταιρεία, όχι απλώς δεν θέλει να ακουστεί η αλήθεια, αλλά κάθε φορά που ακούγεται απειλεί με μηνύσεις. Όταν λοιπόν τα ρεπορτάζ δεν είναι αποτέλεσμα πληρωμένων ταξιδιών, χορηγιών και διαφημίσεων, όταν δε γίνονται κατ΄εντολή και παραγγελία της εταιρείας, όταν παρουσιάζουν τα δεδομένα ως είναι, η εταιρεία κινεί όλους τους μηχανισμούς της ώστε να αποδυναμώσει τη φωνή της αλήθειας, επιχειρώντας να στρέψει αλλού την προσοχή.

Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να προστατέψει το δικαίωμα των εργαζομένων της να παρουσιάζουν τις αλήθειες που συστηματικά αποκρύπτονται. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε πολύπλευρη και αχειραγώγητη ενημέρωση. Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι πιέσεις προς τους συντελεστές της εκπομπής και τη διοίκηση του καναλιού, ώστε να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής. Ζητάμε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διασφαλίσει το δικαίωμα της έκφρασης απόψεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα πολυεθνικών, “επενδυτών”, μεγαλοεργολάβων και διαπλεκόμενων.»