Για άλλη μια φορά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατάφερε να προχωρήσει στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε διαμηνύσει πως στα κανάλια δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να μη γίνει ο διαγωνισμός. «Ο διαγωνισμός θα γίνει κι ας κάνει όνειρα ο Γεωργιάδης και οι φίλοι του», του απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Ads

Στη σημερινή ψηφοφορία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ συμμετείχαν 21 από τα 23 μέλη της Διάσκεψης, ενώ υπήρχαν 2 απουσίες (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ΝΔ και Γιάννης Λαμπρούλης από το ΚΚΕ). Υπήρξαν 12 ναι (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 7 όχι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και 2 παρών (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης τόνισε ότι με τον διαγωνισμό ανοίγει ο δρόμος για νέα κανάλια, για συγχωνεύσεις τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ. που θα είναι όμως βιώσιμα. «Κάποιες πολιτικές δυνάμεις για τους δικούς τους πολιτικούς ομολογημένους ή ανομολόγητους λόγους θέλουν να το διακόψουν. Το διέκοψαν για 3 μήνες και ομολογώ ότι και εγώ δεν έκανα θεσμικά σωστά το ρόλο μου όταν πειθάρχησα και περίμενα να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ», πρόσθεσε.

Ο Ν. Βούτσης επεσήμανε πως το κριτήριο είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και όχι αν τεχνικά μπορούν να δοθούν πολλές ή λίγες άδειες. Τέλος, βρήκε την ευκαιρία να διαψεύσει κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται από μερίδα του Τύπου και την αντιπολίτευση, πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με Τούρκο επιχειρηματία να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και Έλληνα, πόσο μάλλον για Τούρκο. Καθαρά πράγματα», τόνισε.

Ads

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «υπάρχει συνταγματική δέσμευση για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ που δεν μπορούμε να την υπερβούμε. Επομένως δεν συμφωνούμε».

«Τι θα πείραζε αν η αρμοδιότητα έμενε στο ΕΣΡ και δεν πήγαινε από τον υπουργό στη Βουλή; Έχετε τέσσερα κόμματα που επιμένουν. Γιατί επιμένετε γιατί θέλετε ένα εκβιασμό και να παίζεται αυτό το παιχνίδι; Δεν το καταλαβαίνω και δεν θα παίξουμε σ’ αυτό το παιχνίδι», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν χρειάζεται να ορίσουμε τον αριθμό των αδειών, ορίζουμε τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα κάνει έλεγχο», είπε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι. «Ποιος πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι νοθευμένη; Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ότι οι καναλάρχες με 2-3 τραπεζίτες αποφάσιζαν την σύνθεση του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Είναι ηθικό θέμα απέναντι στα κανάλια που πάνε να κλείσουνε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε κανάλια που λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.