Η τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo τράβηξε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας πέρισυ τον Ιανουάριο όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού και δολοφόνησαν 8 εργαζόμενους σε αυτό.

Ads

Δεν ήταν όμως μόνο οι σκιτσογράφοι και οι δημοσιογράφοι του γαλλικού περιοδικού, οι μόνοι εργαζόμενοι στον Τύπο που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

Συνολικά 115 εργαζόμενοι στον Τύπο σκοτώθηκαν μέσα στο 2015, σε μία από τις πιο μαύρες χρονιές για  τον κλάδο. Οι δολοφονίες έγιναν κυρίως σε ε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.

Ads

Δεκατρείς δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Συρία, και 10 στο Ιράκ. Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα.

Από το 2006, την χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται, ότι μόνο το 2012 καταγράφθηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.